Δυσκοιλιότητα: Mάθε τι είναι και αντιμετωπισέ την

Δυσκοιλιότητα: Mάθε τι είναι και αντιμετωπισέ την

Αρκετοί θεωρούν εσφαλμένα πως η δυσκοιλιότητα είναι μια ακόμη νόσος. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να οφείλονται σε πολλά αίτια.

Ο ορισμός της δυσκοιλιότητας είναι δύσκολος μιας και η συχνότητα των «φυσιολογικών» κενώσεων του εντέρου διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι ως δυσκοιλιότητα συνήθως θεωρείται ως η αφόδευση με συχνότητα χαμηλότερη από 2-3 φορές την εβδομάδα ή η αφόδευση με σημαντική δυσκολία που συνοδεύεται με πόνο και καταπόνηση.

Η δυσκοιλιότητα έχει ουσιαστικά δύο βασικές μορφές: την περιστασιακή (π.χ. λόγω αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες, λόγω καταστάσεων άγχους και στρες, λόγω αλλαγής στον τρόπο ζωής, συχνά ταξίδια) και τη χρόνια (π.χ. λόγω κάποιας ασθένειας ή φαρμακευτικής αγωγής). Επίσης διακρίνεται σε λειτουργική και αποφρακτική δυσκοιλιότητα.

Πως μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει τη
δυσκοιλιότητα;

Στις περισσότερες των περιπτώσεων αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες καθώς και αλλαγές στον τρόπο ζωής, μας βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που μπορούν να συμβάλλουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Συμβουλές:

  • Εντάξτε την άσκηση στην καθημερινότητά σας. Προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο για ημερήσιο περπάτημα (20-30 λεπτά), διότι το περπάτημα διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου ειδικά εάν προηγηθεί της προσπάθειας για αφόδευση. Εάν η εργασία σας είναι καθιστική, προσπαθήστε να κάνετε συχνά διαλείμματα και να περπατάτε έστω και λίγο
  • Διαφοροποιήστε τη διατροφή σας, προσθέτοντας σε αυτή τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.Φροντίστε να αυξήσετε σταδιακά την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, όπως ξηρούς καρπούς, παξιμάδια & δημητριακά ολικής άλεσης (σιτάρι, βρώμη κλπ.), φρέσκα φρούτα (σύκα, ακτινίδια, αχλάδια, ροδάκινα, μήλα, δαμάσκηνα- με το φλοιό τους κλπ.), λαχανικά (φασολάκια, μπάμιες, άγρια χόρτα το χειμώνα κλπ.) & όσπρια με παράλληλη κατανάλωση νερού.
  • Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε προβιοτικά όπως το κεφίρ, το ξινόγαλα, το παραδοσιακό γιαούρτι, μαλακά και ωριμασμένα τυριά (όπως το τσένταρ, η παρμεζάνα, η φέτα και η μυζήθρα) & τα λαχανικά τουρσί.
  • Πίνετε άφθονα υγρά ημερησίως δίνοντας έμφαση στο νερό, πρότασή μας να πίνετε τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό. Το νερό αποτελεί το ιδανικότερο μέσο ενυδάτωσης για τον οργανισμό μας! Ένα μπουκάλι ή ποτήρι νερό σε εμφανή θέση στο σπίτι ή στο γραφείο μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια! Και αν δεν είστε λάτρης του νερού, μπορείτε να του προσθέσετε μερικές σταγόνες πορτοκαλιού, λεμονιού ή άλλου φρούτου για μία πιο ευχάριστη γεύση!
  • Αν παρατηρήσετε σημαντικές αλλαγές όσον αφορά τις εντερικές κενώσεις πρέπει να αναφερθούν στον θεράποντα ιατρό.

Φάρμακα & Δυσκοιλιότητα

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν υπάρχει ανταπόκριση στις παραπάνω αλλαγές των συνηθειών μας.
Τότε ο θεράπων ιατρός μας θα αναζητήσει την αιτία του προβλήματος και θα συμβουλεύσει για την αντιμετώπισή του, επιλέγοντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή), η οποία μπορεί να περιλαμβάνει και τη χορήγηση καθαρκτικών.
Στην αγορά κυκλοφορούν αρκετά συνταγογραφούμενα και μη φαρμακευτικά
σκευάσματα σε διάφορες μορφές πχ δισκίο, υπόθετο, σκόνη, ακόμη και σε
μαρμελάδα για δυσκοιλιότητα όπως η Tamarine®, φακελάκια τσαγιού, πόσιμο
υγρό κ.λπ.
Η χρήση τους πρέπει να γίνεται μόνο μετά από συμβουλή του θεράποντος ιατρού
ή/ και του φαρμακοποιού.

Δείτε επίσης: Mακρά Covid: Εμφάνιση και σε παιδιά έως 14 ετών

Loading

Play