Σύμφωνα με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η έρευνα για την προέλευση της Covid-19 «βρίσκεται σε νεκρό σημείο» και επείγει να ξαναρχίσει – «Όσος περισσότερος χρόνος περνάει, τόσο δυσκολότερη καθίσταται η έρευνα», εκτιμούν οι επιστήμονες.
«Η αναζήτηση της προέλευσης του ιού SARS-CoV-2 βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή» και «το παράθυρο ευκαιρίας για τη διεξαγωγή αυτής της κρίσιμης έρευνας κλείνει γρήγορα», εκτιμούν σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.
Οι ειδικοί εξηγούν: «Τα αντισώματα μειώνονται με τον καιρό: το να συλλέξουμε δείγματα (ζώων) και να εξετάσουμε ανθρώπους που ενδέχεται να είχαν εκτεθεί στον ιό πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 θα δώσει επομένως ολοένα και λιγότερα αποτελέσματα. Η έκθεσή μας (…) θα ήταν το πρώτο στάδιο μιας διαδικασίας που σήμερα βρίσκεται σε νεκρό σημείο».
Οι 11 επιστήμονες που ερευνούν για τον εν λόγω ιό είναι η Ολλανδή Μάριον Κούπμανς, ο Βρετανός Πίτερ Ντάζακ, ο Βιετναμέζος Χουνγκ Νγκουγιέν-Βιετ και ο Καταριανός Φαράγκ Ελ Μουμπάσερ.
Οι επιστήμονες αυτοί μετείχαν σε μια ομάδα 17 ειδικών απ’ όλον τον κόσμο, που εργάζονταν υπό την αιγίδα του ΠΟΥ, και 17 Κινέζων εμπειρογνωμόνων. Η έκθεσή τους δόθηκε στη δημοσιότητα στις 29 Μαρτίου, μετά την έρευνα που πραγματοποίησαν τον Ιανουάριο στην Ουχάν, την κινεζική πόλη όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα της πανδημίας.
Τι δείχνει η έρευνα
Δίχως να δίνει ξεκάθαρη απάντηση, η έκθεση κατέγραφε τέσσερα σενάρια, πιθανά ή λιγότερο πιθανά.
Κατά τους επιστήμονες το πιο αληθοφανές, είναι να μεταδόθηκε ο ιός στον άνθρωπο από κάποιο ζώο που μολύνθηκε από νυχτερίδες. Ακολουθούσε η υπόθεση της απευθείας μετάδοσης στον άνθρωπο, χωρίς να παρεμβληθεί ενδιαμέσως κάποιο ζώο, της μετάδοσης μέσω τροφίμων (π.χ. κατεψυγμένου κρέατος) και τέλος η διαρροή από κάποιο εργαστήριο, που όμως θεωρείτο «εξαιρετικά απίθανη».
Έκτοτε, «κανένα δεδομένο» που να στηρίζει αυτήν την υπόθεση της διαρροής από εργαστήριο «ούτε δημοσιεύτηκε, ούτε υποβλήθηκε στον ΠΟΥ», αποκαλύπτουν οι ειδικοί.
Η εν λόγω έκθεση επικρίθηκε με το σκεπτικό ότι υποβάθμιζε τις ευθύνες της Κίνας.
«Η κινεζική ομάδα ήταν και εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική στο να μοιραστεί τα δεδομένα» κυρίως για τους 174 πρώτους ασθενείς που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2019, σχολίασαν οι επιστήμονες.
Στις 13 Αυγούστου η Κίνα απέρριψε την έκκληση του ΠΟΥ για μια νέα επιτόπια έρευνα, κρίνοντας ότι η πρώτη ήταν αρκετή.
Δείτε επίσης: Έφτασε στην Ελλάδα ο γερουσιαστής Μενέντεζ – Τι σημαίνει η επίσκεψη του
- Κρεμλίνο: Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση με τον υπερηχητικό πύραυλο
- Mega γεγονότα: Ασυναγώνιστη η τηλεθέαση του κεντρικού δελτίου ειδήσεων
- Ο Πολ Μεσκάλ, ο Χάρις Ντίκινσον, ο Τζόζεφ Κουίν και ο Μπάρι Κιόγκαν θα πρωταγωνιστήσουν ως οι Beatles
- Δήμος Θεσσαλονίκης: Ειδικό σχέδιο για «καθαρή πόλη» τα Χριστούγεννα
- Ειδικό: Αύξηση πόρων απαραίτητη για την επιβίωση των Δήμων
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr
©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ