Εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης προβλέπει τις επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν σε ένα επείγον χειρουργείο, αξιολογώντας δεδομένα από την ιατρική πρακτική και προτείνοντας διαδικασίες για τη μείωση της πιθανότητας θανάτου. Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από ομάδα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology – MIT), του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης. Τη νέα αυτή τεχνολογία παρουσίασε ο καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Γεώργιος Βέλμαχος, σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την ίδρυσή του.
Ο κ. Βέλμαχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η εφαρμογή «έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ακριβείς προγνώσεις για ανθρώπους με επείγοντα χειρουργικά προβλήματα και τραύματα». Το ζητούμενο είναι η τεχνητή νοημοσύνη να αποδίδει καλύτερα από έναν έμπειρο χειρουργό, ο οποίος βγάζει διάγνωση απλώς βλέποντας τον ασθενή. Δηλώνοντας αισιόδοξος, πρόσθεσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες θανάτου ενός ασθενή από 70% σε 60% ή ακόμη και 50%.
Ο ρόλος της τεχνητής νοημοσύνης σε πανδημίες
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics and Political Science, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρθηκε στον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στις πρόσφατες πανδημίες και στη διαδικασία επιλογής κατάλληλων φαρμακευτικών σχημάτων ανά περίπτωση ασθενή. «Στην πρόσφατη πανδημία δεν είχαμε δεδομένα, και όταν λείπουν σοβαρές πληροφορίες, δημιουργούνται συνθήκες αβεβαιότητας που ευνοούν την παραπληροφόρηση», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει προσφέρει γρηγορότερη και πιο αξιόπιστη ανάλυση σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης της νόσου.
Στη συνέχεια, ο καθηγητής Ιατρικής Φυσικής και Πληροφορικής στο ΑΠΘ, Παναγιώτης Μπαμίδης, υπογράμμισε ότι 37 από τις 127 παραμέτρους που επηρεάζουν την υγεία μας είναι ψηφιακές και πως η ιατρική της ακριβείας αναμένεται να επηρεάσει πολλές ασθένειες στο μέλλον.
Ο καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Παναγιώτης Ροϊλός, αναφέρθηκε στην παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινότητα, τονίζοντας ότι εταιρείες όπως η Google και η Amazon επενδύουν στην ανάπτυξή της, επηρεάζοντας τις σχέσεις των ανθρώπων με τις έξυπνες συσκευές τους.
Με την ενημέρωση των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του συλλόγου για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ