Η θρομβεκτομή μπορεί να αλλάξει τη ζωή παιδιών με εγκεφαλικό επεισόδιο, προσφέροντας ελπίδα και καλύτερες προοπτικές ανάρρωσης. Το εγκεφαλικό επεισόδιο στα παιδιά είναι σπάνιο και τα συμπτώματα μπορεί συχνά να διαφέρουν από αυτά των ενηλίκων. Μια νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχε και ο γιατρός Παναγιώτης Παπαναγιώτου, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet Childhood and Adolescent Health, έδειξε ότι μία επέμβαση που ονομάζεται θρομβεκτομή μπορεί να προσφέρει και στα παιδιά σημαντικές πιθανότητες ανάρρωσης. Ο καθηγητής Παπαναγιώτου εξηγεί ότι η θρομβεκτομή είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, κατά την οποία αφαιρείται μηχανικά ένας θρόμβος από ένα αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου, αποκαθιστώντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας τις επιπτώσεις του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η μελέτη περιλάμβανε 208 παιδιά από 45 κέντρα σε 12 χώρες, εξετάζοντας περιπτώσεις που υποβλήθηκαν σε θρομβεκτομή ή φαρμακευτική αγωγή. Τα κύρια ευρήματα της μελέτης περιλαμβάνουν: Τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε θρομβεκτομή παρουσίασαν καλύτερη κατάσταση κατά την έξοδο από το νοσοκομείο σε σχέση με τα παιδιά που έλαβαν μόνο φαρμακευτική αγωγή.
Η περίπτωση μιας 15χρονης ασθενούς, που μετά από ένα σοβαρό εγκεφαλικό αντιμετωπίστηκε με θρομβεκτομή, επαληθεύει τη σημασία της άμεσης παρέμβασης. Ο καθηγητής Παπαναγιώτου τόνισε ότι, παρά το σπάνιο φαινόμενο του εγκεφαλικού στα παιδιά, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορεί να είναι καθοριστική για την αποκατάσταση, κάτι που έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.