Έκκληση για εμβολιασμό των εγκύων από τη Στέλα Κυριακίδου «Τα εμβόλια προστατεύουν τις μητέρες και τα παιδιά τους»

«Ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις συνεχίζουν να είναι το βασικό μήνυμα» τόνισε η Στέλα Κυριακίδου

Η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλα Κυριακίδου ζήτησε από τις έγκυες γυναίκες να εμβολιαστούν έτσι ώστε να προστατευτούν τόσο οι ίδιες όσο και τα μωρά τους.

Η κ. Κυριακίδου όντας στις Βρυξέλλες μίλησε σε ανταποκριτές μεταξύ άλλων και του ΑΠΕ-ΜΠΕ και απηύθυνε κάλεσμα στις γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο. «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά ως προς την μείωση των νοσηλειών και των θανάτων στις εγκύους. Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που πρέπει να μεταφέρουμε στις μέλλουσες μητέρες, ότι τα εμβόλια προστατεύουν τις μητέρες και τα μωρά τους» σημείωσε.

Παράλληλα, όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι έχει νόημα να γίνει μια τέτοια συζήτηση, αλλά δεν είναι οι Βρυξέλλες εκείνες που θα πουν στα κράτη-μέλη να υποχρεώσουν τον εμβολιασμό. «Τα κράτη-μέλη είναι στην καλύτερη θέση να αποφασίσουν τι είναι καλύτερο για εκείνα με βάση την κατάστασή τους». Επίσης σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου δεν παύει να είναι στο τραπέζι των συζητήσεων η τέταρτη δόση, ενώ αναφέρθηκε και στο πόσο σημαντική είναι η ενισχυτική δόση.

«Δεν πρέπει να θεωρείται ήπια παραλλαγή η Όμικρον»

«Βλέπουμε μια κατάσταση τώρα με πολύ υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον, και αυτό είναι σοβαρό για τα συστήματα υγείας μας. Η Όμικρον μπορεί να σημαίνει ήπια ή έντονη λοίμωξη για το άτομο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται μια ήπια παραλλαγή. Εξακολουθεί να παραμένει ένας επικίνδυνος ιός» υπογράμμισε η Στέλλα Κυριακίδου.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών της, στάθηκε και στο γεγονός ότι σε ορισμένα κράτη όπως στις ΗΠΑ υπάρχει μια αυξητική τάση των νοσηλειών από κορονοϊό κάτι το οποίο ισχύει και στην Ευρώπη αφού αρκετοί νέοι μπαίνουν στο νοσοκομείο.

«Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν καλά επίπεδα προστασίας από βαριά νόσηση και νοσηλεία. Ο εμβολιασμός και οι ενισχυτικές δόσεις συνεχίζουν να είναι το βασικό μήνυμα», τόνισε.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, η Επίτροπος Υγείας ανέφερε ότι δε θα κάνει προβλέψεις για το εάν αυτό είναι το τελευταίο κύμα.

«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι τα εμβόλια δεν απέτυχαν. Προστατεύουν και σώζουν ζωές. Γνωρίζουμε ότι ο εμβολιασμός δεν προλαμβάνει πλήρως τη μόλυνση και τη μετάδοση, αλλά συνολικά μειώνει τις πιθανότητες μόλυνσης και περαιτέρω μετάδοσης» τόνισε, ενώ επισήμανε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η COVID «είναι απίθανο να εξαφανιστεί μόνη της».

Όσον αφορά τα ποσοστά εμβολιασμού στη χώρα μας, περίπου το 70% έχει κάνει και τις δύο δόσεις, ενώ ένα ποσοστό της τάξης του 40% έχει λάβει την αναμνηστική δόση. Από την ημέρα που εγκρίθηκε το εμβόλιο για παιδιά κάτω των 18, το 23% είναι μερικώς εμβολιασμένο.

«Εκατομμύρια Ευρωπαίοι εξακολουθούν να είναι μη εμβολιασμένοι και αυτό είναι ένα χρόνο αφότου έχουμε διαθέσιμα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Και φυσικά, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι τα κράτη μέλη που θα υποφέρουν περισσότερο είναι αυτά που έχουν μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού» σχολίασε.

Αύριο, η Γαλλική Προεδρία θα συνεδριάσει με θέμα συζήτησης τις στρατηγικές εμβολιασμού και την πιθανή ανάγκη επιπλέον αναμνηστικών δόσεων.

Δείτε επίσης: Ρεκόρ κρουσμάτων της Όμικρον σε Σουηδία και Αυστρία