Ελληνική πατέντα για τον κορονοϊό – Μοντέλο υπολογίζει πόσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζεται καθημερινά η χώρα

Νέα ελληνική μέθοδος προβλέπει πόσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζεται καθημερινά η χώρα

Μια νέα ελληνική μέθοδος μπορεί να προβλέψει πόσες κλίνες ΜΕΘ χρειάζεται καθημερινά η χώρα για τους ασθενείς με κορονοϊό. Πρόκειται για ένα νέο εργαλείο επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου που ανέπτυξαν επιστήμονες του Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής και Μακροβιότητας του ομίλου Βιοϊατρική, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Scientific Reports».

Με βάση τα δεδομένα που ανακοινώνει καθημερινά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, η επιστημονική ομάδα, κατάφερε να αναπτύξει ένα σύστημα αξιολόγησης για την επάρκεια των καθημερικών τέστ για κορονοϊό, ώστε τα αποτελέσμα που προκύπτουν αντιπροσωπεύουν με ακρίβεια την πραγματικότητα της διασποράς του ιού στην επικράτεια.

Η ομάδα αποτελείται από τους που βιοπληροφορικό Δημήτρη Νικολούδη, τη βοχημικό/μοριακή βιολόγο Ασημίνα Χιωνά και τον παθολόγο/ηπατολόγο Δημήτριο Κουντουρά.

Το υπολογιστικό μοντέλο θα επιβεβαιώνει ότι έχει εξασφαλιστεί επαρκής αριθμός καθημερινών τεστ και έπειτα θα γίνεται δυνατός ο έγκαιρος προσδιορισμός και προειδοποίηση, με ορίζοντα δύο εβδομάδων, για τις καθημερινές ανάγκες που θα προκύψουν μελλοντικά σε κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στα νοσοκομεία.

Το μοντέλο προβλέψεων σε ορίζοντα δύο εβδομάδων που αναπτύχθηκε, έδειξε αναδρομική ακρίβεια με απόκλιση μόνο συν ή πλην επτά κλινών ΜΕΘ κορονοϊού μεσοσταθμικά, συγκρίνοντας τις προβλέψεις με τα πραγματικά επιδημιολογικά στοιχεία που δόθηκαν δημοσίως μέσα σε διάστημα δέκα μηνών (17/10/2020 – 8/8/2021).

Πέραν των προβλέψεων, το μοντέλο παρέχει και μαθηματικά εργαλεία για την επαυξημένη επίγνωση της επιδημιολογικής κατάστασης, πχ της νοσηρότητας ή της εξάπλωσης του ιού, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης των νέων μεταλλάξεων και του εμβολιασμού.

Δείτε επίσης: Δ. Γάκης σε Ντόρα Μπακογιάννη: Είμαι ένας από τους 500 με πολλαπλό μυέλωμα – Θα βγούμε νικητές

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr