Εμανουέλ Μακρόν: «Η μετάλλαξη Δέλτα φτάνει»

Ο Εμανουέλ Μακρόν στο χθεσινό συμβούλιο κορυφής των Βρυξελλών αναγκάστηκε να ζητήσει για άλλη μια φορά από τους Γάλλους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση – Τόνισε ότι «η μετάλλαξη Δέλτα φτάνει».

Η παραλλαγή που ονομαζόταν ως τώρα «ινδική» θα ευθύνεται μέχρι τις αρχές Αυγούστου για το 70% των νέων μολύνσεων στην ΕΕ και μέχρι το τέλος των διακοπών για το 90%, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών

Είναι βέβαιο, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πανδημική απειλή και η λίστα των χωρών που αναγκάζονται να επιστρέψουν σε υγειονομικά μέτρα που είχαν άρει μεγαλώνει συνεχώς.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ προσπαθεί να πείσει τους κατοίκους της Λαντ, όπου έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα της νέας μετάλλαξης, να εμβολιαστούν , ώστε να μη γίνει η περιοχή τους εστία μετάδοσης του ιού σε όλη τη χώρα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση και στη Βρετανία, όπου η παραλλαγή Δέλτα έχει μολύνει μέσα σε λίγες εβδομάδες πάνω από 130.000 ανθρώπους. Δεδομένου ότι υπολογίζεται πως η Γαλλία παρουσιάζει καθυστέρηση 55 ημερών σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν από την άλλη πλευρά της Μάγχης, η ανησυχία της κυβέρνησης είναι δικαιολογημένη.

Πώς θα αποτραπεί μια νέα κρίση;

Τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά, ακόμη και κατά της νέας παραλλαγής, άρα ο γάλλος πρωθυπουργός έχει δίκιο όταν επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.

Το γράμμα «δέλτα» είναι και το πρώτο της λέξης «διαφορά».

Πρέπει λοιπόν να κάνουμε αυτή τη διαφορά, γρήγορα και αποτελεσματικά, ώστε να μην επαναληφθεί το φθινόπωρο ο περυσινός εφιάλτης.

O Ντοβ Αλφον είναι διευθυντής της Libération

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης: «Δεν χρειάζονται πρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της μετάλλαξης τύπου Δέλτα»

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ