Δύο συμπτώματα που μπορούν να προμηνύουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία της καρδιάς διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Για τον κίνδυνο της υγείας της καρδιάς θεωρούνται δύο συμπτώματα σύμφωνα με μια νέα μελέτη: ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια.
Αν και ο θωρακικός πόνος αποτελεί ένα αρκετά κοινό σύμπτωμα, λίγες έρευνες έχουν εξετάσει το αποτύπωμά του στη μετέπειτα υγεία των ασθενών.
Στην παρούσα μελέτη, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον δρ. Kentaro Ejiri, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, εξέτασε δεδομένα τριών δεκαετιών από συνολικά 13 χιλιάδες άτομα χωρίς προηγούμενη καρδιαγγειακή νόσο, για να διαπιστώσουν τις σχέσεις μεταξύ του πόνου στο στήθος, της δύσπνοιας και διαφόρων καρδιαγγειακών προβλημάτων. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν 54 έτη.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια συνδέθηκαν κυρίως με κάποια μελλοντική καρδιακή προσβολή, την κολπική μαρμαρυγή και την καρδιακή ανεπάρκεια. Από την άλλη, το εγκεφαλικό επεισόδιο συνδέθηκε λιγότερο με τα συμπτώματα στο στήθος.
Ειδικότερα, ο πόνος στο στήθος συσχετίστηκε εντονότερα με μια μεταγενέστερη καρδιακή προσβολή, ενώ η δύσπνοια συσχετίστηκε πιο στενά με μελλοντική καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια. Η ύπαρξη και των δύο συμπτωμάτων φάνηκε μάλιστα να αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.
Ένας ασθενής με μικρότερη σοβαρότητα του πόνου στο στήθος είχε 21% μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθει καρδιακή προσβολή τα επόμενα 30 χρόνια σε σύγκριση με κάποιον που δεν ανέφερε καθόλου πόνο στο στήθος. Όσοι είχαν το υψηλότερο επίπεδο θωρακικού πόνου διέτρεχαν 83% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε σύγκριση με όσους δεν είχαν θωρακικό πόνο.
Ακόμα όμως και τα ήπια συμπτώματα στο στήθος συνδέονταν με μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι τα μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν την ανάγκη να αντιμετωπίζονται τόσο ο πόνος στο στήθος όσο και η δύσπνοια ως προειδοποιητικά σημάδια πιθανών μακροπρόθεσμων προβλημάτων, δήλωσε ο δρ Kunihiro Matsushita, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Bloomberg.
Η μελέτη παρουσιάζεται στο συνέδριο Scientific Sessions της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που διεξάγεται στο Σικάγο (2022)
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
Δείτε επίσης: Σεούλ: Βαγόνια χωρίς καθίσματα για να μειωθεί η συμφόρηση