Σε πάνω από 10.000.000 υπολογίζονται κάθε χρόνο οι περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, με τους θανάτους να ανέρχεται σε 150.000 σε όλο τον κόσμο.
Όπως είναι γνωστό, τα βακτήρια σαλμονέλας αποτελούν την πιο κοινή πηγή τροφιμογενών ασθενειών, προκαλώντας σαλμονέλωση, η οποία με τη σειρά της έχει ως συμπτώματα την υδαρή διάρροια, τον πυρετό και τις κοιλιακές κράμπες.
Πολλές φορές τα συμπτώματα διαρκούν ακόμα και μία εβδομάδα, ενώ πολύ συχνά προκαλείται και αφυδάτωση. Παράλληλα, τα βακτήρια μπορεί να μπουν στην κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν στους ιστούς του σώματος, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης, ευρέως γνωστό είναι ότι πολύ συχνά η σαλμονέλα προκαλείται από το κοτόπουλο, χωρίς ασφαλώς να αποτελεί την μοναδική πηγή κόσμο.
Με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, Καναδοί επιστήμονες ανέπτυξαν έναν εύκολο τρόπο για να τσεκάρουμε αν ένα φαγητό έχει σαλμονέλα.
Η λογική είναι ίδια με αυτήν των ράπιντ τεστ που κάνουμε τα τελευταία χρόνια για τον Covid-19 και θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν όσοι επεξεργάζονται πουλερικά και αυτοί που παρασκευάζουν τρόφιμα.
Η διαφορά με τα υπάρχοντα τεστ είναι πως το προϊόν των Καναδών ερευνητών δίνει το αποτέλεσμα σε μια ώρα. Τα υπόλοιπα χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες.
Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της μελέτης, το τεστ βασίζεται σε ένα συνθετικό μόριο που δημιουργήθηκε από τους ερευνητές και αλληλεπιδρά με τα βακτήρια.
“Υπάρχει ισορροπία μεταξύ κόστους, ευκολίας και ανάγκης. Εάν είναι φθηνό, αξιόπιστο και εύκολο, γιατί να μην το χρησιμοποιούμε;”, καταλήγουν οι ερευνητές.
Δείτε επίσης: Σεισμική δόνηση 3,9 βαθμών έγινε αισθητή σε περιοχές της Ηλείας