Έρευνα: Αύξηση πιθανοτήτων αυτισμού, όταν τα μωρά βρίσκονται μπροστά σε οθόνη

Έρευνα: Αύξηση πιθανοτήτων αυτισμού, όταν τα μωρά βρίσκονται μπροστά σε οθόνη

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, οι πιθανότητες να εμφανίσει ένα μωρό συμπτώματα αυτισμού αυξάνονται εάν περνάει πολύ χρόνο μπροστά σε υπολογιστή, κινητό, τηλεόραση ή και τάμπλετ.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε αυτή την παγκόσμια κρίσιμη στιγμή που όλα τα παιδιά στον κόσμο βρίσκονται στο σπίτι με τους γονείς τους, χωρίς να έχουν τις καθημερινές ευκαιρίες να αλληλεπιδράσουν με άλλα παιδιά, όπως πρώτιστα.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και άλλοι επιστημονικοί φορείς διεθνώς δεν συνιστούν τη χρήση οθόνης για παιδιά έως 18 μηνών, εκτός εάν χρησιμοποιείται για βιντεο-επικοινωνία. Επίσης, δεν πρέπει να ξεπερνά τη μία ώρα η χρήση οθόνης από παιδιά έως πέντε ετών, τα οποία δεν πρέπει να είναι μόνα τους, αλλά κάποιος μεγάλος να τους εξηγεί τι βλέπουν.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Ντρέξελ της Φιλαδέλφεια, με επικεφαλής τη δρ Κάρεν Χέφλερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής «JAMA Pediatrics», μελέτησαν στοιχεία για 2.152 παιδιά.

Παρατηρήθηκε ότι όσα περνούσαν κάποια ώρα μπροστά σε οθόνες σε ηλικία ενός έτους ήταν κατά μέσο όρο 4% πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα τύπου διαταραχής αυτιστικού φάσματος σε ηλικία δύο ετών. Η πιθανότητα ήταν μειωμένη κατά 9% εάν οι γονείς αφιέρωναν χρόνο για να παίζουν με το παιδί τους καθημερινά.

Περίπου το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει διαταραχή αυτιστικού φάσματος, με τα αγόρια να είναι περίπου τετραπλάσια από τα κορίτσια. Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι το 50% έως 80% του κινδύνου αυτισμού αποδίδεται σε γενετικούς παράγοντες, ενώ οι μη γενετικοί παράγοντες δεν έχουν κατανοηθεί καλά.

Δείτε ακόμη: Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Ξεκινά άμεσα τη δοκιμή εμβολίου κατά του κορονοϊού σε ανθρώπους

Loading