Η κατανάλωση κρασιού στη μεσογειακή διατροφή μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Η πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Heart Journal αποκαλύπτει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρών καρδιοπαθειών για άτομα που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή και βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Η καινοτομία της μελέτης εστιάζεται στο γεγονός ότι οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα τρυγικού οξέος, που προέρχεται από τα σταφύλια, στα ούρα των συμμετεχόντων.
Η έρευνα είναι μέρος μιας ευρύτερης ισπανικής μελέτης που εξετάζει την επίδραση της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι πλούσια σε ελαιόλαδο, λαχανικά, φρούτα και ψάρια, στους ανθρώπους με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπάθειας. Συνολικά, 1.232 συμμετέχοντες παρακολούθησαν τη διατροφή τους και έδωσαν δείγματα ούρων στην αρχή της μελέτης και μετά από έναν χρόνο.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν μισό έως ένα ποτήρι κρασί ημερησίως παρουσίασαν 50% μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου. Αντίθετα, η κατανάλωση άνω του ενός ποτηριού καθημερινά δεν προσέφερε την ίδια προστατευτική δράση. Η σημασία της μέτριας κατανάλωσης κρασιού στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής υπογραμμίζεται από τους ερευνητές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα μπορεί να μην ισχύουν για άλλες πληθυσμιακές ομάδες.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Πηγή περιεχομένου: in.gr