Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι η υγιεινή διατροφή μπορεί να ανακουφίσει τον χρόνιο πόνο, προσφέροντας μια προσβάσιμη μέθοδο διαχείρισης. Ο χρόνιος πόνος αποτελεί μια εξουθενωτική κατάσταση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. *Τώρα νέα έρευνα από το University of South Australia αποκαλύπτει ότι η υγιεινή διατροφή θα μπορούσε να μειώσει την σοβαρότητα του χρόνιου πόνου, αποτελώντας μία εύκολη και προσιτή μέθοδο διαχείρισης.* Διερευνώντας τις συσχετίσεις μεταξύ σωματικού λίπους, διατροφής και πόνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση υγιεινών τροφίμων σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα πόνου, ιδίως μεταξύ των γυναικών.
*Επιπλέον, η υγιεινή διατροφή αποδείχθηκε ικανή να συμβάλλει στη μείωση του χρόνιου πόνου, ανεξάρτητα από το βάρος ενός ατόμου.* Παγκοσμίως, περίπου το 30% του πληθυσμού υποφέρει από χρόνιο πόνο, με περισσότερες γυναίκες να αναφέρουν αυτή την κατάσταση συγκριτικά με τους άνδρες. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Research, τροποποιήσιμοι παράγοντες όπως η διατροφή είναι ικανοί να συμβάλλουν στη διαχείριση και ανακούφιση του χρόνιου πόνου.
Η υψηλή κατανάλωση βασικών τροφών, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, άπαχα κρέατα και γαλακτοκομικά, συσχετίζεται με λιγότερο πόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αυτό είναι καθοριστικό καθώς η παχυσαρκία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τον χρόνιο πόνο.
Οι γυναίκες με καλύτερη διατροφή παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα πόνου και καλύτερη σωματική λειτουργία, ενώ η επίδραση αυτή ήταν ασθενέστερη στους άνδρες. Είναι πιθανό οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες των υγιεινών τροφίμων να συμβάλλουν στην ανακούφιση του πόνου. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί η ακριβής σχέση μεταξύ διατροφής και πόνου. Μια υγιεινή διατροφή παρέχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και την ευεξία, καθιστώντας την προσιτή και χρήσιμη στη διαχείριση του χρόνιου πόνου.
Πηγή περιεχομένου: in.gr