Ανακαλύψτε πώς η κατανάλωση καφέ μπορεί να επηρεάσει τη θνησιμότητα από καθιστική ζωή. Text: Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Public Health εξέτασε τις ανεξάρτητες και συνδυασμένες επιδράσεις που έχει η καθιστική ζωή και η κατανάλωση καφέ στη θνησιμότητα που σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα αλλά και με οποιαδήποτε αιτία στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η καθιστική ζωή είναι γνωστό πως αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου. Από την άλλη, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ μπορούν να μειώσουν τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από χρόνιες ασθένειες.
Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 10.639 άτομα, όπου αξιολογήθηκε ο χρόνος καθιστικής ζωής και μετρήθηκε η ημερήσια κατανάλωση καφέ.
Σε μια παρακολούθηση διάρκειας 13 ετών, σημειώθηκαν 945 θάνατοι, με 284 από αυτούς να οφείλονται σε καρδιαγγειακή νόσο.
Τα άτομα που ανήκαν στην κατηγορία υψηλής κατανάλωσης καφέ είχαν μειωμένες πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και από καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καφέ.
Συνολικά, η καθιστική συμπεριφορά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ η κατανάλωση καφέ φαίνεται να μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.