Έρευνα: Επικίνδυνες χημικές ουσίες απειλούν την υγεία μωρών και μικρών παιδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου

Έρευνα: Επικίνδυνες χημικές ουσίες απειλούν την υγεία μωρών και μικρών παιδιών κατά τη διάρκεια του ύπνου

Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε στρώματα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών, με σοβαρές συνέπειες για την ανάπτυξή τους. Τα μωρά και τα παιδιά ηλικίας έως τεσσάρων ετών διατρέχουν κίνδυνο να αναπνέουν βλαβερές χημικές ουσίες κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στον Καναδά. Πολλά στρώματα περιέχουν φθαλικούς εστέρες, οι οποίοι τα καθιστούν πιο εύκαμπτα και ανθεκτικά, ωστόσο παράλληλα επιφέρουν σοβαρές υγειονομικές επιπτώσεις.

Τα μικρά παιδιά κατά τη διάρκεια της νύχτας απορροφούν έτσι επιβλαβείς χημικές ουσίες που συνδέονται με νευρολογικά και αναπαραγωγικά προβλήματα, άσθμα, ορμονικές διαταραχές και καρκίνο. Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Τορόντο, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Science & Technology, αναδεικνύει την αναγκαιότητα για την ασφάλεια των προϊόντων που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά.

Η επικεφαλής της μελέτης, Μίριαμ Ντάιαμοντ, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για πιο αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τις χημικές ουσίες που περιέχονται στα παιδικά στρώματα. Αυτό είναι ένα ηχηρό μήνυμα για τους κατασκευαστές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να διασφαλίσουν ότι τα κρεβάτια των παιδιών μας είναι ασφαλή και υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ανησυχητικά επίπεδα περισσότερων από 24 διαφορετικών φθαλικών ενώσεων, επιβραδυντικών φλόγας και φίλτρων UV στον αέρα των υπνοδωματίων, με τα υψηλότερα επίπεδα να βρίσκονται γύρω από τα κρεβάτια. Τα παιδιά, τα οποία αναπνέουν δέκα φορές περισσότερο αέρα σε σύγκριση με τους ενήλικες, εκτίθενται σε αυτές τις χημικές ουσίες σε σημαντικά υψηλότερο βαθμό.

Η μελέτη ενίσχυσε την ανάγκη να ενημερωθούν οι γονείς σχετικά με τα ενδεχόμενα ρίσκα και τις ενέργειες που μπορούν να αναλάβουν για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε βλαβερές χημικές ουσίες, όπως η απομάκρυνση περιττών αντικειμένων από τον χώρο ύπνου τους και η συχνή πλύση κλινοσκεπασμάτων.

Η χρηματοδότηση της έρευνας προήλθε από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο και το Συμβούλιο Έρευνας Φυσικών Επιστημών και Μηχανικής του Καναδά.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play