Δύο μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, όπου είχαν νοσηλευθεί λόγω Covid-19, πάνω από το 50% των ανθρώπων υποφέρουν από διάφορα γνωστικά προβλήματα, αλλά και προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με μια νέα ιταλική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάσιμο Φίλιπι του Επιστημονικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημίου Vita-Salute San Rafaele του Μιλάνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Έβδομο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη, βρήκαν ότι αρκετοί ασθενείς, μετά την ανάρρωση από την οξεία φάση της λοίμωξης, εμφανίζουν μεταξύ άλλων προβλήματα μνήμης, προσανατολισμού στο χώρο, ικανότητας επεξεργασίας νέων πληροφοριών.
Επίσης, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ένας στους πέντε (20%) εμφανίζει διαταραχή μετατραυματικού στρες και το 16% συμπτώματα κατάθλιψης.
Πως διενεργήθηκε η έρευνα
Η μελέτη έκανε τεστ νευρογνωστικών ικανοτήτων και μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου σε ασθενείς δύο μήνες μετά την αρχική φάση της νόσου Covid-19.
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς (53%) βίωναν γνωστικές διαταραχές: το 16% είχαν προβλήματα εργαζόμενης μνήμης, νοητικής ευελιξίας και επεξεργασίας πληροφοριών, το 6% οπτικοχωρικά προβλήματα (π.χ. δυσκολία αντίληψης του βάθους και του ‘κοντράστ’), το 6% άλλα προβλήματα μνήμης και το 25% ένα συνδυασμό των παραπάνω προβλημάτων.
Τα γνωστικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα ήταν χειρότερα στους νεότερους κάτω των 50 ετών. Όσο πιο βαριά πέρασε κάποιος τον κορονοϊό στο νοσοκομείο, τόσο περισσότερα ήταν τα κατοπινά προβλήματα του. Δέκα μήνες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο, το ποσοστό εκείνων με επίμονα προβλήματα είχε μειωθεί από το 53% στο 36%, δηλαδή τουλάχιστον ένας στους τρεις είχε ακόμη πρόβλημα.
«Η μελέτη μας επιβεβαίωσε τα σημαντικά γνωστικά και συμπεριφορικά προβλήματα που σχετίζονται με την Covid-19 και τα οποία επιμένουν για αρκετούς μήνες μετά την αποδρομή της νόσου. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι αρκετοί άνθρωποι δυσκολεύονται μετά να συγκεντρωθούν, να σχεδιάσουν, να σκεφθούν ευέλικτα και να θυμηθούν πράγματα. Αυτά τα συμπτώματα παρατηρούνται σε τρεις στους τέσσερις νεότερους ασθενείς σε ηλικία εργασίας. Χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, αλλά η μελέτη μας ήδη δείχνει ότι η Covid-19 όντως σχετίζεται με σημαντικά γνωστικά και ψυχοπαθολογικά προβλήματα», δήλωσε ο δρ Φίλιπι.
Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκαν και άλλες μελέτες πάνω στα νευρολογικά συμπτώματα της Covid-19. Μία έρευνα της Πολυκλινικής Osperdale Maggiore του Μιλάνου βρήκε ότι, πέντε έως δέκα μήνες μετά τη νοσηλεία τους, τρεις στους τέσσερις (77%) ασθενείς Covid-19 αναφέρουν τουλάχιστον ένα νευρολογικό σύμπτωμα, ενώ το 46% περισσότερα από τρία.
Το συχνότερο σύμπτωμα είναι η αϋπνία (66%) και ακολουθούν η υπνηλία τη μέρα (46%) και οι δυσκολίες στο βάδισμα. Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι οι πονοκέφαλοι, η μειωμένη ικανότητα όσφρησης (υποσμία) και η μειωμένη ικανότητα γεύσης (υπογευσία).
Δείτε επίσης: Η Χιλή μελετά τη χορήγηση 3ης ενισχυτικής δόσης