Αυξημένος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη σε όσους νόσησαν με κορωνοϊού, με τον κίνδυνο να αφορά όλες τις μεταλλάξεις, με τον έγκαιρο εμβολιασμό να μειώνει τις πιθανότητες για κάτι τέτοιο.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Smidt Heart του ιατρικού κέντρου Cedars – Sinai στο Λος Άντζελες, αναλύθηκαν στοιχεία από συνολικά 23.709 ενήλικους ασθενείς, με μέση ηλικία τα 47 έτη. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος πρωτοεμφανιζόμενου διαβήτη τύπου 2 από λοίμωξη κορωνοϊού ήταν στο 2,1% συνολικά, για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
Ωστόσο, στην εξειδίκευση αυτού του ευρήματος προέκυψε ότι οι εμβολιασμένοι διατρέχουν κίνδυνο πέριξ του 1%, ενώ οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν κατά 2,7% να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
«Τα αποτελέσματα μας επαληθεύουν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου μετά από λοίμωξη Covid-19 είναι πραγματικός και δυστυχώς έχει επιμείνει καθ’ όλη την εποχή της Όμικρον», δήλωσε ο δρ Κουάν. Χαρακτήρισε ανησυχητικό το γεγονός, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τελικά θα μολυνθούν από τον κορονοϊό.
Από την άλλη, πρόσθεσε, «τα ευρήματα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 πριν τη λοίμωξη μπορεί να παρέχει προστασία έναντι του κινδύνου για διαβήτη. Μολονότι περαιτέρω μελέτες χρειάζονται για να το επιβεβαιώσουν αυτό, πιστεύουμε σταθερά ότι ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας».
Από την πλευρά της η καθηγήτρια καρδιολογίας Σούζαν Τσενγκ, υπογράμμισε ότι «μολονότι δεν γνωρίζουμε ακόμη με σιγουριά, οι ενδείξεις που βλέπουμε στα δεδομένα είναι ότι η λοίμωξη Covid-19 μπορεί να δράσει ως επιταχυντής της νόσου, αυξάνοντας τον κίνδυνο διάγνωσης που κάποιος σε διαφορετική περίπτωση θα είχε αργότερα στη ζωή του. Δηλαδή αντί να διαγνωσθεί με διαβήτη στα 65 του, κάποιος με προϋπάρχοντα κίνδυνο για διαβήτη μπορεί, μετά από Covid-19, να εμφανίσει διαβήτη στα 45 ή στα 55 του».
Ο διαβήτης διαταράσσει τις φυσιολογικές μεταβολικές λειτουργίες, εμποδίζοντας το πάγκρεας να παράγει επαρκή ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Επειδή ο διαβήτης μπορεί να προξενήσει βλάβη σε ζωτικά όργανα και στα αιμοφόρα αγγεία, οι διαβητικοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Δείτε επίσης: