Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι πολίτες, σε ποσοστό 48,1%, από τις προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στη χώρα μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, στον τομέα της δημόσιας υγείας, το 61,1% δηλώνει δυσαρεστημένο από τις υπηρεσίες που παρέχονται, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σχετικά με την ικανοποίηση του κοινού από το σύστημα Υγείας.
Στην έρευνα συμμετείχαν 1.066 άτομα, άνω των 17 ετών, καθώς και 760 ιατροί, διαφόρων ειδικοτήτων, από όλη την επικράτεια.
Στην ερώτηση «Η δυσαρέσκειά σας οφείλεται σε τι από τα παρακάτω;» οι πολίτες ανέφεραν: Κακή οργάνωση σε ποσοστό 73,5%, όχι καλή αναλογία προσωπικού προς ασθενείς 68,3%, ανεπαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις 53,5%, και όχι καλό εξοπλισμό 51,1%.
Όσοι δήλωσαν ικανοποιημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες, έδειξαν εμπιστοσύνη στο ιατρικό προσωπικό με ποσοστό 83% και στο νοσηλευτικό προσωπικό με 48% θετικών απαντήσεων.
Τα νοσοκομεία απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος στις επισκέψεις, με θετικές απαντήσεις να φτάνουν το 64,8%, ακολουθούμενα από τα ιδιωτικά ιατρεία όπου το 68,2% δήλωσε ικανοποιημένο από τον ιδιώτη ιατρό.
Σχετικά με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, το 43,4% των πολιτών κρίνει αυτή τη λειτουργία αρνητικά, ενώ 27,3% την κρίνει θετικά. Στο ερώτημα για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας τα τελευταία χρόνια, το 54,7% απάντησε ότι έχει χειροτερεύσει.
Απαντώντας στην ερώτηση σχετικά με την εμπειρία τους με τον οικογενειακό τους γιατρό, το 55,7% δήλωσε ικανοποιημένο, σε αντίθεση με το 10,9% που ήταν δυσαρεστημένο.
Στην έρευνα μεταξύ ιατρών, αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν το 48,3% δήλωσε ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία για τη υγεία δεν τους έχουν επηρεάσει, ποσοστό που αυξήθηκε στο 49% φέτος.
Ειδικά για τις ρυθμίσεις του προσωπικού γιατρού, το 50,4% είχε απαντήσει αρνητικά το 2024, ενώ φέτος το ποσοστό είναι 49%.
Τέλος, το 94,2% των πολιτών και το 90,5% των γιατρών συμφωνούν στην ανάγκη αύξησης των μισθών στους γιατρούς ΕΣΥ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ