Εργαστηριακοί γιατροί: Υπογραμμίζουν την ανάγκη για διαφάνεια στη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας

Εργαστηριακοί γιατροί: Υπογραμμίζουν την ανάγκη για διαφάνεια στη χρηματοδότηση της δημόσιας υγείας

Παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής με ξένα χρήματα πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαστηριακών Ιατρών (ΠΟΕΡΓΙ), με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού περί άρσης των χρονικών περιορισμών στις διαγνωστικές εξετάσεις για ογκολογικούς και αιματολογικούς ασθενείς. Οι παρατηρήσεις της Ομοσπονδίας θέτουν δύο κρίσιμα ερωτήματα: «Ποιος αποφασίζει χωρίς να πληρώνει; Και ποιος τελικά πληρώνει;»

Η άρση των περιορισμών είναι ορθή και αναγκαία, τονίζει η Ομοσπονδία, ωστόσο οι αποφάσεις λαμβάνονται χωρίς καμία απολύτως συνεννόηση με την ΠΟΕΡΓΙ, το μοναδικό θεσμικά κατοχυρωμένο φορέα που εκπροσωπεί τους εργαστηριακούς γιατρούς.

«Ακόμα πιο προβληματική είναι η παντελής απουσία πρόσθετης χρηματοδότησης για την κάλυψη της επιπλέον δαπάνης», αναφέρει η Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι το υπουργείο Υγείας αγνοεί πλήρως την οικονομική κατάρρευση που βιώνουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, επαναλαμβάνοντας την ίδια πρακτική: παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής με ξένα χρήματα.

Η ΠΟΕΡΓΙ τονίζει ότι «η πραγματικότητα είναι ωμή: τις παρεμβάσεις αυτές τις χρηματοδοτούν οι ίδιοι οι εργαστηριακοί γιατροί, μέσω του εξοντωτικού μηχανισμού του clawback, που αφαιρεί άδικα δεδουλευμένα και οδηγεί σε οικονομική ασφυξία». Αναφέρει ότι στην πράξη, «πάνω από τις μισές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ πληρώνονται από τους εργαστηριακούς γιατρούς, από τους επιστήμονες δηλαδή, που τις διενεργούν. Αυτό το μοντέλο δεν είναι ούτε βιώσιμο, ούτε ηθικά αποδεκτό, ούτε συμβατό με οποιοδήποτε ευρωπαϊκό πρότυπο. Αποτελεί θεσμοθετημένη μεταφορά του κόστους της δημόσιας υγείας στους ιδιώτες παρόχους».

Η ΠΟΕΡΓΙ δηλώνει ότι «οι εργαστηριακοί γιατροί δεν είναι χορηγοί της δημόσιας υγείας. Δεν αποδεχόμαστε να συνεχίσουμε να καλύπτουμε τις αδυναμίες του συστήματος σε βάρος της ίδιας μας της επιβίωσης».

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν «άμεση κατάργηση του clawback, που οδηγεί σε συστηματική διάλυση τον κλάδο. Πλήρη και προβλεπόμενη δημόσια χρηματοδότηση κάθε νέου μέτρου που αυξάνει τη δαπάνη. Σεβασμό στον θεσμικό ρόλο των επιστημονικών φορέων, και ειδικά εκείνων που εκπροσωπούν αποκλειστικά τους εργαστηριακούς γιατρούς».

Loading

Play