freepik.com

ΕΣΥ | Η αξιολόγηση «έκαψε» τους γαλάζιους διοικητές

Ένας στους δύο διοικητές δεν πέρασε τις εξετάσεις.

Ένας στους δύο που καταλαμβάνουν σήμερα διοικητική θέση σε δημόσιες δομές υγείας δεν πέρασε τις εξετάσεις για την επαναπρόσληψή του στην ίδια ή παραπλήσια θέση.

propoli

Τονίζεται πως οι διοικητές εξετάστηκαν μέσω του νέου συστήματος αξιολόγησης που ισχύει από τον Νοέμβριο του 2023.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι μισοί από τους ανθρώπους που βρίσκονταν για χρόνια σε διοικητικές θέσεις υγείας δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα επιλογής.

Περισσότερα από χίλια άτομα υπέβαλαν αιτήσεις για συνολικά 173 θέσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας, εκ των οποίων οι 21 για διοικητές και υποδιοικητές ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) και οι υπόλοιπες για τη διοίκηση των δημόσιων νοσοκομείων, σύμφωνα με πληροφορίες από την Καθημερινή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπολογίζεται ότι έως το τέλος Ιουλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που αφορά την πρόσληψη νέων διοικητών ΥΠΕ, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η διαδικασία για την επιλογή και τοποθέτηση διοικητών νοσοκομείων.


Πολλοί από τους ήδη υπηρετούντες σε διοικητικές θέσεις κατέθεσαν εκ νέου αίτηση, ωστόσο μόνο το 55% εξ αυτών κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις.

Βέβαια κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το ποσοστό «επιτυχίας», τόνισαν ότι αυτό αποδεικνύει πως το νέο σύστημα εξασφαλίζει την αξιοκρατία!

Μάλιστα, επισήμαναν πως στο αποτέλεσμα «δεν παρουσιάζονται ούτε ότι όλοι οι εν ενεργεία ήταν καλοί ούτε ότι όλοι δεν είχαν καμία ικανότητα».

Όπως και να το παρουσιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκης είναι σαφές ότι οι μισοί από τους ανθρώπους που βρίσκονταν για χρόνια σε αυτές τις θέσεις δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα επιλογής και δεν διέθεταν βασικά εργαλεία διοίκησης.


Οι εξετάσεις, που αποτελούν πλέον αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσληψη στις θέσεις των διοικητών και υποδιοικητών των ΥΠΕ και των δημόσιων νοσοκομείων, πραγματοποιήθηκαν μέσω ΑΣΕΠ (Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού) γραπτά και ηλεκτρονικά στο τέλος Μαρτίου και δεν σχετίζονταν με τεστ γνώσεων.

Πρόκειται για δοκιμασίες αξιολόγησης που αφορούν τον παραγωγικό και επαγωγικό συλλογισμό και τη διαχείριση εργασιακών σεναρίων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα εξετάσεων για ανάλογες θέσεις.

Οι εξεταζόμενοι, για παράδειγμα, καλούνται να βρουν την ακολουθία ανάμεσα σε εικόνες που εμπεριέχουν σχήματα, γράμματα και μοτίβα με βάση τους κανόνες της λογικής (επαγωγικός συλλογισμός). Χρειάζεται επίσης να διαχειριστούν σενάρια οργάνωσης του προσωπικού, συνδυάζοντας διαφορετικές παραμέτρους, όπως διαθέσιμο χρόνο και αρμοδιότητες των ανθρώπων που συμμετέχουν σε ένα συγκεκριμένο πρότζεκτ (παραγωγικός συλλογισμός).

Loading