Ευρωπαϊκή Ένωση: «Σημαντικός» ο αντίκτυπος της πανδημίας στα παιδιά και τις μειονότητες

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA),από την έδρα του στη Βιέννη, εκφράζει τη λύπη του για τις συνέπειες τις πανδημίας – Η ευρωπαϊκή έκθεση δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα αναφερόμενη στα δικαιώματα και την ψυχολογία των ανθρώπων μετα την πανδημία.

Η πανδημία της Covid-19 είχε έναν «χωρίς προηγούμενο» και «βαθύ» αντίκτυπο στα δικαιώματα, τροφοδοτώντας το ρατσισμό έναντι των μειονοτήτων, ενώ «πολλά παιδιά υπέφεραν» αναφέρει το δημοσίευμα.

Η κατάσταση «όξυνε τις υφιστάμενες προκλήσεις και ανισότητες σε όλους τους τομείς, πλήττοντας ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες θα έχουν διάρκεια».

Ένας αριθμός χωρών μεταξύ των 27 της ΕΕ κήρυξαν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης «δίνοντας στις κυβερνήσεις έκτακτες εξουσίες λήψης αποφάσεων» οι οποίες περιόρισαν «το σύνολο των ανθρώπινων δικαιωμάτων», τονίζετε στην έρευνα, η οποία αφορά επίσης τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία.

Μεταξύ των κατηγοριών οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, είναι οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι Ρομά, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ή ακόμη οι άνθρωποι με αναπηρίες.

Οι γυναίκες επίσης «επλήγησαν με δυσανάλογο τρόπο», είτε πρόκειται για την απασχόληση, για την ισορροπία ιδιωτικής – επαγγελματικής ζωής είτε για την υγεία τους, εξαιτίας της ισχυρής εκπροσώπησής τους σε λεγόμενους «ουσιώδεις» τομείς.

Σύμ,φωνα με την έκθεση οι μειονότητες φαίντεαι ότι διατρέχουν περισσότερο αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και απώλειας εργασίας.

Η πανδημία «προκάλεσε αύξηση των ρατσιστικών και ξενοφοβικών επεισοδίων», υπογραμμίζεται και γίνεται αναφορά σε «λεκτικές προσβολές, περιπτώσεις παρενόχλησης, φυσικής επίθεσης και λόγους μίσους».

Από την πλευρά τους τα παιδιά υπέφεραν με την εκπαίδευση εξ αποστάσεως. «Τα συστήματα δεν ήταν έτοιμα για μια τόσο ξαφνική μετάβαση» και οι εκπαιδευτικοί δεν ήταν εκπαιδευμένοι, διαπιστώνει η υπηρεσία.

Οι μαθητές που προέρχονταν από οικονομικά ή κοινωνικά μη προνομιούχο περιβάλλον και οι οποίοι δεν είχαν σύνδεση στο Ίντερνετ ή εξοπλισμό πληροφορικής, πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα.

Συγκεκριμένα στη Ρουμανία όπου τα σχολεία έμειναν κλειστά για πολύ μεγάλο μέρος της χρονιάς, 25% εξ αυτών δεν είχαν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children, την οποία επικαλείται η έκθεση.

«Η κακομεταχείριση των παιδιών αυξήθηκε επίσης στη διάρκεια του εγκλεισμού και της καραντίνας», το ίδιο και ο αριθμός των υποθέσεων ονλάιν σεξουαλικής κακοποίησης, προστίθεται στην έκθεση, η οποία βασίζεται σε στοιχεία της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας Europol.

Στην Τσεχία και τη Γερμανία, η ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκε κατά την περίοδο αυτή. Ο αριθμός των κλήσεων σε τηλεφωνικούς αριθμούς αρωγής αυξηθηκε έτσι κατά 50% και κατά 20% αντίστοιχα από το Μάρτιο ως τον Ιούνιο του 2020.

Ο Μάικλ Ο’Φλάχερτι, διευθυντής της FRA σχολίασε σε ανάρτηση του «Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δημιουρήσουν μόνιμες δομές για τη μάχη εναντίον των ανισοτήτων, του ρατσισμού και του αποκλεισμού».

Δείτε επίσης: Η πανδημία επιτάχυνε «την ουμπεροποίηση» του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών στην Ευρώπη

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YouTube
YouTube