Η «έξυπνη» τεχνολογία μπαίνει συνεχώς όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας, με επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας να λανσάρουν το έξυπνο τσιρότο, το οποίο θα συμβάλλει στη θεραπεία χρόνιων τραυμάτων.
Το εν λόγω επίθεμα θα ενσωματώνει ηλεκτρονικά τσιπ και θα μεταδίδει ασύρματα τα δεδομένα από την πληγή. Το τσιρότο είναι κατασκευασμένο από εύκαμπτο και ελαστικό πολυμερές, το οποίο ενσωματώνει ηλεκτρονικά τσιπ, βιοαισθητήρες και ένα στρώμα φαρμάκων.
Το έξυπνο επίθεμα στέλνει ειδοποιήσεις όταν αλλάζει το pH ή η θερμοκρασία του τραύματος, έχοντας τη δυνατότητα να εντοπίσει βακτηριακή φλεγμονή ή βακτηριακή μόλυνση.
«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χρόνιων τραυμάτων που προκαλούν τεράστια προβλήματα στους ασθενείς. Υπάρχει ζήτηση για τεχνολογία που μπορεί να διευκολύνει την αποκατάσταση», δήλωσε ο Γουέι Γκάο, επίκουρος καθηγητής ιατρικής μηχανικής στο Heritage Medical Research Institute.
Οι τρεις λειτουργίες του «έξυπνου» τσιρότου
Το «έξυπνο» τσιρότο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα στο interestingengineering.com, μπορεί να επιτελέσει τρεις βασικές λειτουργίες.
- Μεταδίδει ασύρματα τα δεδομένα που συλλέγει από την πληγή σε κοντινές «έξυπνες» συσκευές, όπως υπολογιστές, ταμπλέτες ή smartphone. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να τα μελετήσουν αργότερα ο ασθενής με τον γιατρό του.
- Μπορεί να παραδώσει ένα αντιβιοτικό ή κάποιο άλλο φάρμακο που διαθέτει, απευθείας στο σημείο του τραύματος για τη θεραπεία της φλεγμονής και της μόλυνσης.
- Μπορεί να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης στο σημείο της πληγής, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των ιστών και θα επιτρέψει την ταχύτερη επούλωση.
Τέλος να σημειωθεί ότι η μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας για το «έξυπνο» τσιρότο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».
Δείτε επίσης: Δίκη Πισπιρίγκου: «Ψύχραιμη η μητέρα όταν βγήκε το παιδί με το φορείο» κατέθεσε παιδίατρος που εξέτασε τη Τζωρτζίνα