Φάουτσι για «Όμικρον»: «Δεν είναι απίθανο να γίνει lockdown στις ΗΠΑ» (vid)

Τι είπε ο Αμερικανός επιδημιολόγος

Καθόλου απίθανο δεν είναι να επιβληθεί lockdown στην Αμερική σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Δρ. Άντονι Φάουτσι λόγω του ότι έχει εμφανιστεί η νέα μετάλλαξη κορονοϊού «Όμικρον». Ο κ. Φάουτσι λοιπόν μιλώντας στο «ABC News» είπε ότι ενδέχεται να υπάρξει στη χώρα ένα ακόμα κύμα πανδημίας

«Οι Αμερικανοί πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για οτιδήποτε και για τα πάντα προκειμένου να καταπολεμήσουν την εξάπλωση της νέας παραλλαγής COVID-19 Όμικρον» ανέφερε.

Στάθηκε επίσης στην αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα συν το ότι ο εμβολιασμός δείχνει να μην ανεβαίνει, την ώρα που η νέα μετάλλαξη έχει αρχίσει να δείχνει τα «δόντια» της από νωρίς.

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος είπε ότι μέσα στην ημέρα θα ενημερωθεί ο Λευκός Οίκος σχετικά με το τι ισχύει για τη νέα μετάλλαξη, δηλαδή τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τότε που εμφανίστηκε. Τόνισε βέβαια ότι για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, θα πρέπει να περάσουν κοντά στις 15 μέρες ακόμα. Απαντώντας στο πόσο μεταδοτική είναι είπε πως «το προφίλ των μεταλλάξεων της Όμικρον υποδηλώνει έντονα ότι θα έχει πλεονέκτημα στη μεταδοτικότητα».

«Στη Νότιο Αφρική υπήρξε χαμηλός αριθμός κρουσμάτων και ξαφνικά εκτινάχθηκαν τα κρούσματα… κι όταν οι Νοτιοαφρικανοί μελέτησαν τα κρούσματα είπαν: “Θεέ μου. Αυτός είναι ένας διαφορετικός ιός από αυτόν που έχουμε αντιμετωπίσει”», τόνισε ο Αμερικανός επιδημιολόγος και πρόσθεσε: «Έτσι σαφώς δίνει ένδειξη ότι έχει την ικανότητα να μεταδίδεται γρήγορα. Αυτό είναι που μας προκαλεί ανησυχία».

Μιλώντας στο CBS αναφέρθηκε στο πέμπτο κύμα της πανδημίας υπογραμμίζοντας:

«Θα εξαρτηθεί από την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες». «Έχουμε αυτή τη στιγμή περίπου 62 εκατομμύρια πολίτες που έχουν επιλεγεί για να εμβολιαστούν», είπε, «και που δεν έχουν ακόμη κάνει το εμβόλιο».

Δείτε επίσης: Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια κατά της παραλλαγής Όμικρον ; (vid)