Φόβος για επόμενη πανδημία: «Είμαστε απροετοίμαστοι»

Φόβος για επόμενη πανδημία: «Είμαστε απροετοίμαστοι»

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ τα τρία χρόνια πανδημίας δεν ήταν αρκετά προκειμένου να συντονιστεί η προετοιμασία της διεθνούς κοινότητας για την αποφυγή και την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επόμενης υγιεινομικής κρίσης.

Δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη νέα υγειονομική κρίση ή πανδημία: Αυτό είναι το συμπέρασμα του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Υγειονομικών Κρίσεων (GPMB) όπως αποτυπώνεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Παρότι υπήρξαν κάποιες βελτιωτικές ενέργειες μετά την πανδημία του κορονοϊού, ορισμένες χώρες περιόρισαν τις προετοιμασίες τους για να ανταποκριθούν γρήγορα σε παρόμοιες κρίσεις, ενώ άλλες έχουν σημειώσει μικρή μόνο πρόοδο.

Ο Οργανισμός “έφερε” στο τραπέζι διάφορες προτάσεις για τη βελτίωση της ετοιμότητας των χωρών, μεταξύ των οποίων η ενίσχυση της επιτήρησης, ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύουν νέες ασθένειες σε πρώιμο στάδιο.

Πρέπει να βελτιωθεί η ικανότητα συλλογής και ανάλυσης δεδομένων. Οι φτωχότερες χώρες χρειάζονται οικονομική στήριξη καθώς και ρυθμισεις για την αναστολή αποπληρωμής χρεών προκειμένου να είναι σε θέση να παρέχουν περισσότερους πόρους σε αυτόν τον τομέα.

Πρέπει επειγόντως να χρηματοδοτηθεί ένα ταμείο δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων για την πρόληψη και την ετοιμότητα για πανδημίες.

Την ίδια ώρα, όπως σημείωσε η συμπρόεδρος της οργάνωσης Kolinda Grabar-Kitarović, η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών και μεταξύ των πολιτών και των αρχών δυσχεραίνει την καλή προετοιμασία για την πανδημία.

Καλούμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν αυτές τις διαιρέσεις και να χαράξουν μια νέα πορεία που θα βασίζεται στην κοινή αναγνώριση ότι η μελλοντική μας ασφάλεια εξαρτάται από την ουσιαστική μεταρρύθμιση και το υψηλότερο επίπεδο πολιτικής δέσμευσης για την υγειονομική ετοιμότητα”.

Τι θα μπορούσε να οδηγήσει σε επόμενη πανδημία

Ο καθηγητής Ιατρικής και Λοιμωδών Νόσων του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, πρίν λίγες ημέρες, μιλώντας για την επόμενη υγειονομική απειλή ανέφερε πως ίσως να ακούει στο όνομα μύκητες.

Στο πλαίσιο του 21ου Συνεδρίου Εταιρικής Υπευθυνότητας στο ΚΠΙΣΝ, σημείωσε πως ένας μύκητας έχει ήδη εντοπιστεί στην Αριζόνα των ΗΠΑ, ο οποίος αν προσβάλει τον οργανισμό, προκαλεί μια ασθένεια σαν τη φυματίωση.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την πρόεδρο της Κτηνιατρικής Εταιρίας Δρ. Μαρία Λινού, μίλησαν για την σύνδεση ανθρώπινης υγείας και περιβάλλοντος, με την υγεία των ζώων και των φυτών και ανέπτυξαν την έννοια της «ενιαίας υγείας».

Ο καθηγητής ανέφερε ενδεικτικά μια περιβαλλοντική μελέτη σε ελάφια, που έδειξε ότι σημαντικό ποσοστό έχουν αντισώματα στον κορονοϊό, ενώ κάποια έχουν ενεργή λοίμωξη και άλλα έχουν στελέχη του ιού που έχουν πλέον εξαφανιστεί στους ανθρώπους.

Όπως εξήγησε η Μαρία Λινού από την πλευρά της, ο όρος «ενιαία υγεία» είναι ουσιαστικά μια στρατηγική επικοινωνίας της σύνδεσης υγείας και περιβάλλοντος και τις πολύπλοκες και πολυεπίπεδες πολιτικές που αφορούν τη διαχείριση αυτών.

Σε ερώτηση για το πώς επηρεάζουν τα θέματα υγείας, η κλιματική κρίση και γεγονότα όπως τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε σε ιατρικά προβλήματα που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια, όπως η οικοαγχώδης διαταραχή σε νεαρά άτομα και άλλες καταστάσεις, λέγοντας πως δεν δείχνουν τάση αναστροφής. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι αν δεν αντιστραφούν αυτές οι συνθήκες «θα δώσουμε λόγο στα παιδιά μας»

Δείτε επίσης: Κρήτη: Αυτοκίνητο που είχε κλαπεί βρέθηκε βυθισμένο σε λιμάνι (ΒΙΝΤΕΟ)

Loading

Play