Γαστρεντερίτιδα: Ανησυχία για τα 70 κρούσματα στα Χανιά και τις τοπικές εξάρσεις

Γαστρεντερίτιδα: Ανησυχία για τα 70 κρούσματα στα Χανιά και τις τοπικές εξάρσεις

Ενημέρωση για την έξαρση γαστρεντερίτιδας στα Χανιά με 70 κρούσματα και προτάσεις προφύλαξης.

Στα 70 ανέρχονται πλέον τα δηλωμένα κρούσματα νέων ως επί το πλείστον ατόμων που νόσησαν με ιογενή γαστρεντερίτιδα στα Χανιά, προκαλώντας προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές αλλά και στους πολίτες. Μία από τις αιτίες της ανησυχίας είναι ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, καθώς διάσπαρτες τοπικές επιδημίες ιογενούς γαστρεντερίτιδας εντοπίζουν οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα. Όπως έχει δηλώσει ο διοικητής του νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας, η γαστρεντερίτιδα οφείλεται στον νοροϊό, έναν εξαιρετικά μεταδοτικό ιό που μεταδίδεται μέσω τροφίμων, νερού, αλλά και από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, η νόσηση δεν φαίνεται να προήλθε από μολυσμένα τρόφιμα, ενώ ερευνάται το δίκτυο ύδρευσης, ώστε να διερευνηθούν οι δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης, αλλά και η πιθανότητα μόλυνσης από νοροϊό. Σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης των δειγμάτων του νερού από το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας.

Οι τοπικές εξάρσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, καθώς ομαδικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας είχαν αναφερθεί το καλοκαίρι στη Γαύδο και σε παιδική κατασκήνωση το Γραμματικό. Η πιο σοβαρή περίπτωση ήταν η μαζική νόσηση, πάνω από 100 πολιτών στο δήμο Ρήγα Φεραίου της Μαγνησίας, με τις έρευνες να ενοχοποιούν το δίκτυο ύδρευσης της περιοχής, το οποίο μολύνθηκε από σαλμονέλα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι ιοί της γαστρεντερίτιδας επιβιώνουν στις επιφάνειες έως και 72 ώρες, και ακόμα και μικρή ποσότητα του ιού αρκεί για να μολυνθεί κάποιος. Συνήθως η μόλυνση ενός ατόμου γίνεται μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ή ποτών που μολύνθηκε από άτομο με ιογενή γαστρεντερίτιδα κατά την προετοιμασία του, ιδιαίτερα όταν το άτομο αυτό δεν πλένει τα χέρια του επιμελώς.

Οι ασθενείς με γαστρεντερίτιδα από νοροϊό είναι μεταδοτικοί από τη στιγμή που ξεκινούν να νιώθουν αδιαθεσία έως και τουλάχιστον τρεις ημέρες μετά την ανάρρωσή τους. Εκτός από την τροφιμογενή γαστρεντερίτιδα, υπάρχει και η υδατογενής. Το πόσιμο νερό μπορεί να μολυνθεί με λύματα και να αποτελέσει πηγή διασποράς αυτών των ιών.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται ξαφνικά και μπορεί να διαρκέσουν από 12 έως 60 ώρες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροιες και εμέτους. Περίπου το 10% των περιστατικών χρειάζεται ιατρική παρακολούθηση, που μπορεί να περιλαμβάνει νοσηλεία. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε 2-3 ημέρες χωρίς τη χρήση φαρμάκων, αλλά μόνο με ξεκούραση και καλή διατροφή.

Ο ΕΟΔΥ συστήνει σχολαστική τήρηση της υγιεινής των χεριών, που αποτελεί το πιο σημαντικό μέτρο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νοροϊού. Για να μειωθεί η πιθανότητα να νοσήσει κανείς από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους βασικούς κανόνες όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και τον σχολαστικό καθαρισμό των επιφανειών κατά την προετοιμασία τροφίμων.

Loading

Play