Γενναία κίνητρά δίνει η Σλοβακία για τον εμβολιασμό – 300 ευρώ για όσους κάνουν ενισχυτική δόση

Γενναία κίνητρά δίνει η Σλοβακία για τον εμβολιασμό – 300 ευρώ για όσους κάνουν ενισχυτική δόση

Το κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα για την καταβολή χρημάτων 

Η Σλοβακία θα ανταμείψει με μετρητά τους πολίτες άνω των 60 ετών, που εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού ή λαμβάνουν την αναμνηστική δόση τους, με σκοπό να επεκτείνει τα ποσοστά ανοσοποίησης, που υπολείπονται έναντι άλλων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κοινοβούλιο ενέκρινε την καταβολή των χρημάτων σήμερα, δίνοντας το «πράσινο φως» σε μια πρόταση της κυβέρνησης, η οποία είχε σχεδιάσει αρχικά να διανείμει voucher για ξενοδοχεία ή εστιατόρια, ωστόσο επέλεξε τελικά να προσφέρει μετρητά.

Όσοι κάνουν τις ενισχυτικές δόσεις τους έως τα μέσα Ιανουαρίου θα λάβουν 300 ευρώ, ενώ οι άνω των 60 που θα έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα εμβολιασμού έως τότε, θα δικαιούνται το ποσό των 200 ευρώ.

Η Σλοβακία δεν είναι η πρώτη χώρα που θεσπίζει κίνητρα για τον εμβολιασμό. Η Ελβετία, τον Οκτώβριο, προσέφερε σε πολίτες που έπειθαν τους φίλους τους να κάνουν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού, δωρεάν γεύματα σε εστιατόρια και εισιτήρια για τον κινηματογράφο.

Η αμερικανική πόλη Χιούστον, τον Αύγουστο, είχε ανακοινώσει ότι θα καταβάλει 100 δολάρια σε οποιονδήποτε κάνει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά της Covid-19.

Η Σλοβακία, με πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από το τελευταίο κύμα της επιδημίας κι επέβαλε εκ νέου μέτρα λοκντάουν, την ώρα που τα νοσοκομεία της έχουν σημάνει συναγερμό.

Έως χθες, κατέγραφε τον δεύτερο υψηλότερο δείκτη μολύνσεων παγκοσμίως για την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το Our World in Data.

Ωστόσο, έχει μείνει πολύ πίσω σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ στον εμβολιασμό των πολιτών της, με το 68% των ανθρώπων άνω των 60 ετών να έχει εμβολιαστεί πλήρως, την τρίτη χαμηλότερη επίδοση στην Ένωση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, πολύ πιο κάτω από το 88% στο σύνολο της ΕΕ.

Μεταξύ του πληθυσμού της Σλοβακίας, το 46,5% είναι πλήρως εμβολιασμένο, κάτω από τον μέσο όρο 66,8% της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Ασθενειών (ECDC).

Δείτε επίσης: ΕΜΑ: «Είναι αποτελεσματική η τρίτη δόση στους τρεις μήνες» (vid & pics)

Loading