Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε σήμερα στην υπόθεση της αυτοκτονίας του καρκινοπαθούς στην Κρήτη, λέγοντας ότι «η καθυστέρηση στο φάρμακο δεν ήταν πάνω από μια εβδομάδα», ενώ σε ό,τι αφορά τα απογευματινά χειρουργεία υποστήριξε ότι αυτοί που αντιδρούν είναι οι «συνδικαλιστές με ωράριο».
Καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε αρχικά στην υπόθεση της Κρήτης, με την αυτοκτονία του καρκινοπαθούς, με τους συγγενείς του να καταγγέλλουν ότι περίμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα το φάρμακο που χρειαζόταν, προκειμένου να αρχίσει τη θεραπεία του.
«Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του αυτόχειρα καρκινοπαθούς. Είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός, που μας θέτει προ των ευθυνών μας, όχι τόσο για το θέμα του φαρμάκου, που ακούστηκε, το οποίο είχε λυθεί, όσο ως προς την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που μαθαίνουν ξαφνικά ότι έχουν καρκίνο», είπε αρχικά ο Άδωνις Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας πως «η καθυστέρηση στο φάρμακο δεν ήταν πάνω από μια εβδομάδα».
Το πρώτο ραντεβού για τη θεραπεία του δεν κλείστηκε χθες-προχθές. Το πρώτο ραντεβού ήταν 4 Μαρτίου, στο οποίο δεν προσήλθε. Υποθέτω ήταν ήδη σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, γι’ αυτό δεν πήγε στο ραντεβού. Το υποθέτω μόνο ότι έμαθε ξαφνικά ότι πάσχει με καρκίνο και επιθετικής μορφής και αυτό τον κατέβαλε».
Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως το φάρμακο ήταν σε έλλειψη. «Με παρέμβασή μου έκανε έκτακτη εισαγωγή ο εισαγωγέας 60.000 φιαλιδίων και δεν υπάρχει έλλειψη – το ξέρουν αυτό οι καρκινοπαθείς. Υπάρχει πρόβλημα με το φάρμακο. Tο σύστημα θα έπρεπε να λειτουργεί περισσότερο αυτόματα, αλλά στην περίπτωση αυτή δεν ήταν πρόβλημα το φάρμακο – βρέθηκε μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς».
Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί μεγάλης αναμονής για την εξέταση PET SCAN, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «το PET SCAN έχει αναμονή στην Κρήτη γύρω στον έναν μήνα. Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα είναι η αναμονή ίδια. Το PET SCAN είναι πολύ ακριβή εξέταση, τα μηχανήματα είναι λίγα, τα φάρμακα που απαιτούνται δεν είναι ευρείας παραγωγής. Υπάρχει αίτηση από κάποιους γιατρούς να κάνουν απογευματινή βάρδια για PET SCAN στο Νοσοκομείο Ηρακλείου, για να μειωθεί η αναμονή».
Σε ό,τι αφορά τα απογευματινά χειρουργεία, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι κυκλοφορούν διάφορες ακρότητες σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Μάλιστα, αναφέρθηκε σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, που ανέφερε ότι η πρεμιέρα των απογευματινών χειρουργείων έγινε εν μέσω αντιδράσεων και αποδοκιμασιών του υπουργού Υγείας.
Αναφερόμενος στους συνδικαλιστές ο υπουργός είπε: «Μπαίνουν διαρκώς νοσοκομεία στο σύστημα των απογευματινών χειρουργείων. Λέτε ότι αντιδρούν οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Τότε, ρε παιδιά, ποιοι χειρουργούν σε όλη την Ελλάδα; Αντιδρούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις τους, οι συνδικαλιστές αντιδρούν, ενώ οι συνάδελφοί τους κάνουν τα χειρουργεία. Χθες πήγαν να διαμαρτυρηθούν κατά λάθος σε μια εκδήλωση που ήταν ο κ. Φλωρίδης. Ξέρετε γιατί; Η εκδήλωση ήταν στη 1 μ.μ.. Ο αγώνας των συνδικαλιστών σταμάτησε στις 15:00, όταν σταμάτησε το ωράριο τους στις 15:00. Εγώ πήγα στις 16:00 και δεν υπήρχε κανείς, γιατί είναι συνδικαλιστές με ωράριο».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «το πλαφόν είναι 2.000 ευρώ για τα απογευματινά χειρουργεία, ενώ εφημερίδα σήμερα γράφει ότι είναι 4.000 ευρώ».
Στα αρνητικά σχόλια, που έγιναν σε βάρος του για τη φωτογραφία με τον ασθενή που χειρουργήθηκε πρώτος σε απογευματινό χειρουργείο, απάντησε: «Όταν έφτασα στο Νοσοκομείο, ενημερώθηκα ότι ο ίδιος ο ασθενής, μας παρακάλεσε να πάμε επάνω, για να μας δει, και μετά ο ίδιος ζήτησε να κάνει δήλωση. Ρώτησα αν είναι σίγουρος και μου είπαν “μάλιστα”. Λέτε να πήγαινα εγώ με τις κάμερες πάνω από έναν ασθενή;». Όσον αφορά στο εάν το θεωρεί σωστό, απάντησε θετικά: «Θεωρώ πως είναι πάρα πολύ σωστό ότι το έκανα, αφού ήταν με τη συναίνεση του ασθενούς και είναι μια φωτογραφία και ένα βίντεο που θα μείνει στην Ιστορία».
Δείτε επίσης: Θεμιστοκλέους: Από 1η Απριλίου τα παραπεμπτικά για εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα θα χρεώνονται