Έως και 10 φορές μεγαλύτερος από τον επίσημο αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ενδέχεται να είναι ο πραγματικός στη Γερμανία, κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, μία από τις γερμανικές πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί για δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό, είναι χρήσιμα ως υπενθύμιση των κινδύνων μόλυνσης από άγνωστους φορείς του ιού, μερικοί από τους οποίους δεν εμφανίζουν συμπτώματα, αναφέρουν οι ερευνητές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας βλέπουν επίσης το φως της δημοσιότητας σήμερα, ενώ η Γερμανία κάνει βήματα περαιτέρω χαλάρωσης των περιορισμών των μετακινήσεων – μουσεία, κομμωτήρια, εκκλησίες και περισσότερα εργοστάσια αυτοκινήτων ανοίγουν ξανά υπό αυστηρές συνθήκες.
Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη Γερμανία πρέπει να έχουν μολυνθεί, αριθμός 10 φορές μεγαλύτερος από τα 160.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής, κατέληξε η ομάδα με επικεφαλής τους ερευνητές Χέντρικ Στρεκ και Γκούντερ Χάρτμαν.
«Τα αποτελέσματα μπορούν να βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση των μοντέλων ώστε να υπολογίζουμε πώς εξαπλώνεται ο ιός. Μέχρι στιγμής τα υποκείμενα δεδομένα ήταν σχετικά αδύναμα», δήλωσε ο Χάρτμαν.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Βόννης ανέλυσε αίμα και ρινικά επιχρίσματα από ένα τυχαίο δείγμα 919 ανθρώπων που ζούσαν σε μια πόλη του δήμου Χέινσμπεργκ, το Γκράνγκελτ, στα ολλανδικά σύνορα, η οποία περιλαμβανόταν στις πόλεις με τους περισσότερους θανάτους στη Γερμανία. Στο Γκάνγκελτ, περίπου το 15% του πληθυσμού μολύνθηκε. Το ποσοστό των θανάτων ανάμεσα σε αυτούς τους ασθενείς έφθασε το 0,37%. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι περίπου ένας στους πέντε από αυτούς που προσβλήθηκαν δεν εμφάνισε συμπτώματα.
Δείτε ακόμη: Κορονοϊός: 110 εκατομμύρια sms στο 13033