Για τέλος της πανδημίας το 2022 μιλά η Moderna

Για πιθανό τέλος της πανδημίας το 2022 μίλησε ο συνιδρυτής της Moderna, Noubar Afeyan

Με την μετάλλαξη Όμιρκον να εξαπλώνεται ταχύτατα ο συνιδρυτής της Moderna τόνισε πως όλες οι χώρες θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση. Πολλές χώρες όμως φαίνεται να αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα την Covid ως ενδημική ασθένεια, όπως η γρίπη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με τη σειρά του τονίζει πως είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο, με τα κρούσματα να αυξάνονται.

Ο Noubar Afeyan σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg είπε: «Το 2022 μπορεί να είναι το έτος κατά το οποίο η πανδημία εισέρχεται σε μια ενδημική φάση, αλλά αυτό εξαρτάται από τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε όλο τον κόσμο. Αν και η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική από την άλλη πλευρά έχει μικρότερη επίδραση όσον αφορά τη σοβαρότητα της νόσου».

Για το εμβόλιο της Moderna για την Όμικρον είπε: «Θα είμαστε έτοιμοι με τις δοκιμές μας να ξεκινούν σε εβδομάδες. Το αν χρειαζόμαστε μια ενισχυτική δόση την άνοιξη αντί για το φθινόπωρο είναι κάτι που θα πρέπει να συνεργαστούμε με αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο για να λύσουμε».

Δείτε επίσης: ΠΟΥ: Δύο νέα φάρμακα για τους ασθενείς COVID-19