O καθηγητής Παθολογίας και Επιδημιολογίας στο Stanford μίλησε για την πορεία την πανδημίας στην χώρα μας και για τα νέα μέτρα που έχουν επιβληθεί
Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε στο MEGA πως η χώρα μας ενώ διατηρεί πολλούς περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους αφήνει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ανεξέλεγκτο όπως για παράδειγμα τα φαινόμενα συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
«Ο διαχωρισμός του να μη κάνουν test οι εμβολιασμένοι νομίζω πως έχει δημιουργήσει μία παρεξήγηση, με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη διασπορά από ανθρώπους που δεν ξέρουν ότι είναι μολυσμένοι. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Φοβάμαι πως αν συνεχίσουμε αυτό το συνδυασμό μέχρι να τελειώσει η Άνοιξη να πάμε στους 25.000 νεκρούς».
Παράλληλα τόνισε ότι η «αχίλλειος πτέρνα» παραμένουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες μεγάλης ηλικίας και οι ευπαθείς ομάδες.
Αν και τάχθηκε υπέρ της προστασίας των μεγαλύτερων ηλικιών, είπε πως σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο τα μέτρα θα έχουν αρνητικές συνέπειες.
«Φοβάμαι ότι προσπαθούμε να τα πάρουμε όλα και χάνουμε τα πιο ουσιαστικά. Σαφέστατα το να προστατέψουμε τους άνω των 60 είναι μεγάλη προτεραιότητα. Το ερώτημα είναι πως το πετυχαίνουμε. Με το να βάλουμε πρόστιμα, νομίζω πως θα έχουμε πρόσκαιρη αύξηση των ατόμων που θα δεχτούν να εμβολιαστούν, αλλά πέρα από αυτή τη βραχυπρόθεσμη ωφέλεια, φοβάμαι πως καταστρέφουμε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και δημόσιας υγείας. Είναι το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τη δημόσια υγεία».
«Οι ανεμβολίαστοι είναι οι ασθενέστεροι αυτή τη στιγμή. Πολλοί από αυτούς έχουν ήδη περιθωριοποιηθεί, έχουν χτυπηθεί άσχημα οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά. Το να τους χτυπήσουμε ακόμα περισσότερο είναι λάθος. Θα πρέπει να δείξουμε όλοι ψυχραιμία και κατανόηση για τους συνανθρώπους μας».
«Στον κορoνοϊό έχουμε εστιαστεί στο τι θα κάνουμε με τις ΜΕΘ, που είναι η τελική πράξη. Έχουμε ήρωες στις ΜΕΘ, αλλά είναι το αντίστοιχο σαν να λέμε ότι περιμένουμε κάποιος, ο οποίος έχει κατάθλιψη, να αποφασίσει να αυτοκτονήσει, να πηδήξει από το μπαλκόνι και μόλις πέσει στο πεζοδρόμιο να τον πάμε σε ΜΕΘ. Τότε είναι πολύ αργά», τόνισε.
«Τα εμβόλια πρέπει να είναι διαθέσιμα. Δεν έχω αντίρρηση στο να είναι διαθέσιμα πολύ νωρίς, γιατί υπάρχουν άνθρωποι που τα χρειάζονται. Όχι όμως να δημιουργήσουμε μία υποχρεωτικότητα και μία πίεση στους ανθρώπους», κατέληξε.
Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Χριστούγεννα με περιορισμούς – Μέχρι τότε θα είναι πιεσμένο το ΕΣΥ
- Δύο θάνατοι από ρωσικά πλήγματα στη Σούμι της Ουκρανίας
- Μαρία Σολωμού: Αποφάσισα να εγκαταλείψω το σπίτι για το καλό του γιου μου, Μάριου
- Ο Μπέρνι Σάντερς στηρίζει τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου κατά των Ισραηλινών ηγετών
- Θεσσαλονίκη: Έκτακτη διακοπή ΕΥΑΘ στο κέντρο
- Airbnb: Νέες ρυθμίσεις που επηρεάζουν τις μισθώσεις