Ο τρόπος που αλληλεπιδρούμε με το Instagram ή οποιαδήποτε πλατφόρμα κοινωνικών μέσων δεν είναι τυχαίος. Πολυάριθμες μελέτες αποκαλύπτουν συσχετίσεις μεταξύ selfies, επεξεργασμένων φωτογραφιών (τα γνωστά σε όλους φίλτρα) και ψυχολογικών καταστάσεων του χρήστη.
Το ανέβασμα φωτογραφιών υποδηλώνει ορισμένες επιθυμίες, φιλοδοξίες και χαρακτηριστικά προσωπικότητας που δεν έχουν τελικά καμία σχέση με την κύρια λειτουργία των social media, που είναι η σύνδεση των ανθρώπων. Μελέτες καταλήγουν στο ότι η χρήση του Instagram είναι στην πραγματικότητα, ως ένα βαθμό, αντανάκλαση της ψυχικής μας υγείας.
Πως η αναζήτηση για «likes» συνδέεεται με την κατάθλιψη
Οι Reece και Danforth (2017) χρησιμοποίησαν εργαλεία στο Instagram για να εντοπίσουν δείκτες κατάθλιψης μεταξύ των χρηστών. Έψαξαν για συσχετισμούς και τους βρήκαν. Σύμφωνα με τα συμπεράσματά τους, η αυξημένη απόχρωση, μαζί με τη μειωμένη φωτεινότητα και κορεσμό στις φωτογραφίες, προέβλεπαν την ανάπτυξη ή την παρουσία μιας καταθλιπτικής διαταραχής.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι αναρτήσεις με τα περισσότερα likes αφορούσαν χρήστες του ινσταγκραμ που είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη. Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός ήταν ότι, αν και τα άτομα με κατάθλιψη ήταν πιο πιθανό να δημοσιεύουν φωτογραφίες με πρόσωπα, στις φωτογραφίες τους υπήρχαν λιγότερα άτομα από ό,τι σε αυτά των χρηστών που δεν έπασχαν από κατάθλιψη. Ίσως, η αντανάκλαση της μείωσης του κοινωνικού τους κύκλου ήταν συνέπεια της κατάθλιψής τους, καταλήγουν οι έρευνες.
Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τους Dumas, Maxwell, Davis και Giulietti (2017), το 90% συμμετεχόντων παραδέχτηκε ότι χρησιμοποίησε το Instagram για αναζήτηση likes (συμπεριφορά αναζήτησης like).
Είναι το Instagram δείκτης ναρκισσισμού;
Πολυάριθμες μελέτες έχουν προσπαθήσει να βρουν τη σχέση μεταξύ ναρκισσισμού και Instagram. Στην πραγματικότητα, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ναρκισσισμού τείνουν να είναι πολύ πιο ενεργά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το χρησιμοποιούν για αυτοπροβολή με μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση.
Οι νάρκισσοι διαθέτουν μια διογκωμένη αυτοαντίληψη και έναν παθολογικό ισχυρισμό του «εγώ». Επιπλέον, πιστεύουν ότι είναι μοναδικοί και ξεχωριστοί. Στην αναζήτησή τους για εξουσία πάνω στους άλλους και στην αντίληψή τους για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των άλλων, οι ναρκισσιστές τείνουν να κάνουν «like» στις φωτογραφίες των άλλων με στόχο να λάβουν πίσω τα αντίστοιχα «like». Οι selfies για παράδειγμα, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές για τους νάρκισσους.
Οι Sheldon και Bryant (2016) ανακάλυψαν ότι όσο μεγαλύτερος ήταν ο ναρκισσισμός, τόσο μεγαλύτερος ο χρόνος που αφιερώθηκε από τον χρήστη στην επεξεργασία μιας φωτογραφίας. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό δεν γίνεται μόνο για να ελέγξει ο χρήστης τι σκέφτεται ο άλλος, αλλά και για να πιστεύει ότι είναι «ψαγμένος» και δημιουργικός.
Τέλος, έρευνες καταλήγουν στο ότι η ανάγκη για πολλούς followers και φίλους στο facebook κρύβει από πίσω ανασφάλεια και νευροτικές διαταραχές.
Δείτε επίσης: Αεροσκάφος της AEGEAN αναγκάστηκε να προσγειωθεί έκτακτα στη Νάπολη