Γιώργος Παπαζήσης: «H αξία της τρίτης δόσης είναι ανεκτίμητη»

Ο Γιώργος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ μίλησε για την σημασία της τρίτης δόσης αλλά και για την «Όμικρον 2»

«Η Όμικρον 2 είναι υπό επιτήρηση από τις διεθνείς Αρχές. Φαίνεται να είναι ένα μεταδοτικό στέλεχος αλλά πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν είναι πιο μεταδοτικό από την Όμικρον 1. Δεν έχει χαρακτηριστεί προς το παρόν ως μετάλλαξη ανησυχίας» είπε στο MEGA και πρόσθεσε πως τα εμβόλια «φαίνεται να καλύπτουν και αυτήν την παραλλαγή, αλλά δεν ξέρουμε σε ποιον βαθμό».

Σχετικά με την χορήγηση τρίτης δόσης μετά τη νόσηση: «Συστήνεται να γίνει άμεσα, 2 βδομάδες μετά τη λοίμωξη, η τρίτη δόση. Αυτό δείχνει ότι η ανοσία που δημιουργείται μετά τη φυσική λοίμωξη δε διαρκεί πολύ. Είναι πιθανό αυτό να έρθει πιο νωρίς και στην Ελλάδα».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαζήσης, «η αξία της τρίτης δόσης είναι ανεκτίμητη γιατί εκτινάσσει τα αντισώματα», σε αντίθεση με τη 4η δόση, η οποία «δε φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τα αντισώματα», ωστόσο ευπαθείς κατηγορίες πολιτών, που πρέπει να λάβουν και 4η δόση εμβολίου.

«Συστήνω στο τρίμηνο μετά από τη 2η δόση να πάει κάποιος να κάνει την Τρίτη. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε. Με ασφάλεια μπορούμε να το κάνουμε, δεν υπάρχει πρόβλημα».

Δείτε επίσης: Μπουρλά: «Καλύτερα ένα εμβόλιο το χρόνο – Είναι πιο εύκολο να πείσεις τους ανθρώπους»