Γκ. Μαγιορκίνης για εμβόλιο AstraZeneca: Όσοι δεν είχαν επιπλοκές τις 30 πρώτες μέρες, είναι ασφαλείς

Γκ. Μαγιορκίνης για εμβόλιο AstraZeneca: Όσοι δεν είχαν επιπλοκές τις 30 πρώτες μέρες, είναι ασφαλείς

«Λέω υπεύθυνα ότι όσοι δεν εκδήλωσαν την παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα» ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το μήνυμα ότι δεν διατρέχουν κανέναν απολύτως κίνδυνο υγείας σχετιζόμενο με το εμβόλιο Astra Zeneca απηύθυνε την Τετάρτη του Πάσχα προς όσους εμβολιάστηκαν με το συγκεκριμένο σκεύασμα και δεν παρουσίασαν καμία παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες, ο γιατρός βιοπαθολόγος, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι πράγματι πρόκειται για μία παρενέργεια για την οποία το Υπουργείο Υγείας ήταν ενήμερο περισσότερο από δύο χρόνια, και ότι στην Ελλάδα είχαν σημειωθεί κάποια περιστατικά θρομβώσεων με θρομβοπενία μέσα στις πρώτες 30 μέρες χορήγησης του εμβολίου, τα οποία ωστόσο όπως τόνισε δεν ξεπερνούσαν τα 10.

«Πρόκειται για το εμβόλιο που είχε παρασκευάσει η Οξφόρδη αν θυμάστε, και η εταιρία εκείνη ανέλαβε απλώς τη διακίνησή του σε τιμή κόστους, χωρίς δηλαδή κέρδος. Είχε προτιμηθεί διότι δεν χρειαζόταν κατάψυξη στους -80ο C ¨όπως τα m-RNA εμβόλια, και άρα μπορούσε να διανεμηθεί ευκολότερα και φθηνότερα. Ακριβώς επειδή αποτέλεσε προϊόν έρευνας πανεπιστημιακού εργαστηρίου και όχι εμπορικό προϊόν, δεν προγραμματίστηκε ποτέ η επικαιροποίησή του για τα επόμενα στελέχη του ιού και έτσι πλέον δεν είναι αποτελεσματικό», επισήμανε και προσέθεσε:

«Λέω υπεύθυνα ότι όσοι δεν εκδήλωσαν την παρενέργεια μέσα στις πρώτες 30 ημέρες δεν έχουν να φοβούνται απολύτως τίποτα. Είναι 10 φορές πιο πιθανό να πεθάνουμε σε ατύχημα πηγαίνοντας στη δουλειά μας παρά από παρενέργειες του συγκεκριμένου σκευάσματος. Εξάλλου όλα τα εμβόλια έχουν ένα κίνδυνο για σοβαρή παρενέργεια, έναν κίνδυνο όμως πολύ μικρής στατιστικής τάξης, συγκεκριμένα τάξης 1 προς 100.000. Τα φάρμακα που παίρνουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση ενός απλού πονοκεφάλου, έχουν πολύ υψηλότερο στατιστικό κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρής παρενέργειας».

Loading

Play