Γκ. Μαγιορκίνης: Σχετικά χαμηλά με ήπιες αυξομειώσεις, η επιδημία στην Ελλάδα

Γκ. Μαγιορκίνης: Σχετικά χαμηλά με ήπιες αυξομειώσεις, η επιδημία στην Ελλάδα

Η επιδημία στη χώρα μας διατηρείται σε επίπεδα σχετικά χαμηλά με ήπιες αυξομειώσεις, χάρη στη συνολική προσπάθεια που καταβάλουμε όλοι μας, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

 

Στην Ελλάδα ο αριθμός των διαγνώσεων εξακολουθεί να παρουσιάζει ήπιες αυξητικές τάσεις ξεπερνώντας τους 400 ανά ημέρα , ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων προσεγγίζει τα 100-σήμερα 98- αυξάνοντας και την πίεση στο σύστημα υγείας, είπε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ασθενών που καταλήγει εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω στο 5 με τάση σταθεροποίησης του μέσου όρου 5 με 6.

 

Ενδείξεις σταθεροποίησης στην Αττική

 

Το μερίδιο της Αττικής στις διαγνώσεις παραμένει σε υψηλά επίπεδα, είπε ο κ. Μαγιορκίνης αλλά υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης, ωστόσο πρόσθεσε, θα χρειαστεί μία εβδομάδα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο καθηγητής στην τήρηση των μέτρων προστασίας και επανέλαβε ότι ο πυρήνας της στρατηγικής αντιμετώπισης παραμένει η κοινωνική απόσταση, η χρήση μάσκας και η υγιεινή των χεριών. Κάλεσε τους πολίτες να προστατεύσουν τους γύρω τους, φορώντας τις μάσκες σωστά και με προσήλωση και να εντείνουν την προσπάθεια τήρησης των μέτρων προστασίας διότι, όπως είπε, «η επιδημία μπορεί να μπει σε επιθετική φάση, που βλέπουμε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

 

Απαντώντας για τη συγκέντρωση στο Εφετείο, είπε ότι έχει την δυναμική να κάνει ένα γεγονός υπερμετάδοσης της νόσου COVID-19. «Απευχόμαστε αυτό το σενάριο, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε κιόλας. Θα παρακολουθούμε στενά την κατάσταση».

 

Σε αυξητική τροχιά χώρες της Ευρώπης

 

Πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε αυξητική τροχιά του δεύτερου κύματος με κάποιες να έχουν προφίλ επιτάχυνσης όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Πολωνία και ίσως και η Αυστρία, ανέφερε ο καθηγητής. Πρόσθεσε ότι λαμβάνονται σειρά μέτρων σε μεγάλες πόλεις με σκοπό την ανάσχεση της εκθετικής αύξησης που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Κάπως θετικά, είπε, είναι τα μηνύματα από Ισπανία και Δανία, στις οποίες «μόλις που διαφαίνεται μικρή αλλά σταθερή πτώση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων στο πλαίσιο του δεύτερου κύματος».

 

Η πανδημία σε αριθμούς

 

Οι διαγνώσεις σε παγκόσμια κλίμακα ξεπερνούν τα 37 εκατ. με περίπου 8 εκατ. περιπτώσεις να είναι ενεργοί ασθενείς, εκ των οποίων 70.000 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Περίπου το 8% από αυτούς τους ασθενείς δηλαδή 5 με 6.000 ασθενείς θα καταλήξει εντός του επόμενου 24ωρου, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

 

Μονοκλωνικά αντισώματα

 

Στο θεραπευτικό πεδίο έχει ενισχυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο το ενδιαφέρον για την αποτελεσματικότητα των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Με βάση τις γνώσεις που έχουμε για τις ιογενείς λοιμώξεις η αποτελεσματικότητα των αντισωματικών θεραπειών μπορεί να είναι εξαιρετική όταν αυτά χορηγηθούν στα πρώτα στάδια της νόσου, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

 

«Οι συζητήσεις για πρώιμη πρόσβαση σε τέτοιες θεραπείες έχουν ξεκινήσει, σε κάθε περίπτωση η διαθεσιμότητα τους όμως δεν θα είναι άμεση ή σε μεγάλες ποσότητες για το αμέσως επόμενο διάστημα».

©Πηγή: amna.gr

Loading