Γκάγκα: «Όσοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ, οφείλεται στο ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασθενοφόρο»

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας από το βήμα της Βουλής μίλησε για την μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα

Χαρακτηριστικά η Μίνα Γκάγκα τόνισε πως «δεν μπορούμε να συγκρίνουμε θνητότητες».

«Είμαι 30 χρόνια στο ΕΣΥ. Κάθε χειμώνα είχαμε στις κλινικές διασωληνωμένος εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας. Δεν μας πέθαιναν. Η στενότητα τότε ήταν μεγαλύτερη. Τώρα έχουμε περισσότερες κλίνες. Αυτή την περίοδο που υπάρχει μεγάλη πίεση μπορεί για κάποιες ημέρες κάποιοι ασθενείς να είναι εκτός μονάδας. Οι άρρωστοι εκτός ΜΕΘ μετακινούνται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στις μονάδες. Όμως, ο κάθε άρρωστος έχει διαφορετική βαρύτητα και διαφορετική ηλικία. Άλλες εφεδρείες ενός 40αρη και άλλες ενός 90άρη. Όσοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ, οφείλεται στο ότι δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασθενοφόρο. Αρα, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε θνητότητα».

Παράλληλα, σημείωσε πως και σε άλλες χώρες υπήρξαν διασωληνώσεις σε γήπεδα ενώ η Γερμανία μετέφέρε ασθενείς σε ΜΕΘ της Ιταλίας.

«Κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε σε δύσκολες συνθήκες» σημείωσε η ίδια για να εξηγήσει σχετικά με την στελέχωση: «στην Γερμανία που υπάρχει εξαιρετικό σύστημα προβλέπεται ένας εντατικολόγος για κάθε μονάδα ακόμα και αν η μονάδα διαθέτει 40 κρεβάτια. Εμείς έχουμε μόνο εντατικολόγους. Σε εμάς τα πρόβλημα είναι κούρασης και πίεσης. Από πλευράς κυβέρνησης κάνουμε ότι μπορούμε για να ανταποκριθούμε σε ανάγκες που αλλάζουν καθημερινά».

Δείτε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης σε Σκουρλέτη: «Εύχεστε η πανδημία να πάει άσχημα για να κερδίσετε σε ψήφους» (vid)