O καθηγητής Επιδημιολογίας μίλησε για την μετάλλαξη Όμικρον και τα ενδεχόμενα νέα μέτρα
Όσον αφορά τη μετάλλαξη Όμικρον είπε στην ΕΡΤ : «Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης για τη μετάλλαξη Όμικρον.
«Βρισκόμαστε σε κατάσταση προ καταιγίδας. Η Όμικρον είναι εδώ, η διαφορά μας με το Λονδίνο που είδε τα κρούσματα πέντε φορές πάνω είναι ότι έχουμε κάποια μέτρα. Όσο πιο μεγάλη είναι η προσήλωση τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση»,
«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε 10-12.000 κρούσματα. Δεν ξέρουμε πότε αλλά θα συμβεί. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί το νέο στέλεχος έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συνεργάζεται με τον εμβολιασμό και περιμένουμε να βοηθήσει και με τα self test».
Σχετικά με τα σχολεία: «Δεν έχουμε λόγο να περάσουμε σε μειωμένης ποιότητας εκπαίδευσης, όπως η τηλεκπαίδευση. Έχουμε τα εμβόλια και το testing. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ράφι πολύ μακριά από εμάς αυτή τη στιγμή».
Κλείνοντας, όσον αφορά την εστίαση και τη διασκέδαση: «Μόλις δούμε αύξηση στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγεία θα κρίνουμε ποιο από τα μέτρα που υπάρχουν στο ράφι θα χρειαστεί να εφαρμοστεί, όπως πχ. αύξηση του τεστινγκ, μείωση της πυκνότητας των ατόμων, περιορισμούς στο ωράριο, ωστόσο πρόκειται για θεωρητικό σενάριο, γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα. Αυτό που μετρά σε αυτή τη φάση είναι οι εμβολιασμοί».
Δείτε επίσης: Κοζάνη: Νεκρός από κορονοϊό 47χρονος ανεμβολίαστος (vid)
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Νέα δίκη του Ντρέιφους μετά την έκδοση ενταλμάτων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ σε δικαιούχους για ενστάσεις τεσσάρων ετών
- ΣΥΡΙΖΑ: Το τρίτο κόμμα στο κοινοβούλιο με προοπτικές αβεβαιότητας
- Η Ελλάδα πρωτοστατεί με τις υψηλότερες δαπάνες για υπηρεσίες υγείας λόγω παχυσαρκίας
- Συνταγή: Λαχταριστό κιουνεφέ με παραδοσιακή γεύση