Η ακρίβεια οδηγεί τους Έλληνες στα οδοντιατρεία των Σκοπίων – Τιμές που ξεκινούν από 20 ευρώ

Αύξηση στη λίστα των ασθενών τους βλέπουν τα οδοντιατρεία στα Σκόπια, από Έλληνες που συρρέουν έξω από τις κλινικές σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα στην εποχή της ακρίβειας.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Πλοιαρίδη

propoli

Την ίδια ώρα τα οδοντιατρεία στην Ελλάδα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε ένα οικονομικό τέλμα, καθώς εκτός από την αισθητή μείωση στα ραντεβού, βλέπουν αντίστοιχες κλινικές της γειτονικής χώρας να γεμίζουν με πελάτες κυρίως από τη βόρεια Ελλάδα.

Διαχρονικά για τους Έλληνες οδοντιάτρους οι -έως και 50%- χαμηλότερες τιμές στα Σκόπια δημιουργούν ένα τοπίο αθέμιτου ανταγωνισμού. Αυτό έχει ως συνέπεια εκατοντάδες ασθενείς από το εσωτερικό της χώρας να κατευθύνονται προς τα σύνορα ώστε να συνδυάσουν τη βόλτα με τη στοματική τους υγιεινή, παρά τα «καμπανάκια» του Οδοντιατρικού Συλλόγου.

«Από φθηνή μπορεί να γίνει ακριβή». Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κούγιας εξηγεί στο Politic.gr τους κινδύνους που εγκυμονεί μια επίσκεψη στα οδοντιατρεία της γειτονικής χώρας, καθώς «το φθηνό δεν σημαίνει ότι είναι και ποιοτικό».

Οι τιμές στην Ελλάδα σε σύγκριση με τα Σκόπια

Ενδεικτικά, στην Ελλάδα οι τιμές για καθαρισμό δοντιών ξεκινούν από 40 ευρώ, για σφράγισμα από 45 έως 89 ευρώ. Για λεύκανση, ξεκινούν από 150 και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 500 ευρώ. Αντίστοιχα, στα Σκόπια οι τιμές για καθαρισμό δοντιών ξεκινούν από 20 ευρώ, για σφράγισμα από 20 έως 40 ευρώ, ενώ για λεύκανση ο μέσος όρος είναι γύρω στα 200€.

«Δεν είναι το ίδιο να παίρνει κανείς ντομάτες με το να πηγαίνει στον οδοντίατρο»

Ο προεδρος του οδοντιατρικού συλλόγου Θεσσαλονίκης δήλωσε επίσης ότι «τους τελευταίους μήνες καταγράφηκε μια μείωση στον αριθμό ασθενών που επισκέφτηκαν τον οδοντίατρο, καθώς δεν ήξεραν τι θα τους φέρει ο χειμώνας», ενώ μιλώντας για τον οδοντιατρικό τουρισμό στα Σκόπια που συνεχίζεται ακάθεκτα, τονίζει πως «δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε κανέναν που ψάχνει φθηνή λύση, αλλά το φθηνό δεν σημαίνει πάντα ότι είναι και καλό».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οδοντιατρική φροντίδα δεν πρέπει να εξομειώνεται με άλλα προϊόντα που ο κόσμος αγοράζει από τα Σκοπια λόγω χαμηλότερης τιμής. «Δεν είναι το ίδιο να παίρνει κανείς ντομάτες και αγγούρια και να βάζει βενζίνη, με το να πηγαίνει στον οδοντίατρο», αναφέρει, και υπογραμμίζει πως αυτή η επιλογή μπορεί τελικά να κοστίσει ακριβότερα, καθώς σε περίπτωση που κάτι πάει λάθος, οι ασθενείς επιστρέφουν στους Έλληνες οδοντιάτρους για να το διορθώσουν. «Πολλές φορές καλούμαστε να επιδιορθώσουμε κάτι που έγινε στα Σκόπια, επομένως γυρνάει μπούμερανγκ στην ελληνική οικονομία», εξηγεί ο προεδρος του ΟΣΘ.

«Η κλινική είχε 10-15 Έλληνες παρκαρισμένους να περιμένουν»

Ένας 60χρονος άντρας από τη Θεσσαλονίκη που πήγε σε οδοντιατρική κλινική στα Σκόπια τον Νοέμβριο του 2022, περιγράφει στο Politic.gr τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση: «Έψαχνα φθηνό σφράγισμα και για τοποθέτηση βιδωτών δοντιών. Προτίμησα μια κλινική στα Σκόπια έπειτα από σύσταση φίλου μου που είχε κάνει εκεί την ίδια θεραπεία και δεν του παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα. Όταν πήγα, είχε τουλάχιστον 10-15 έλληνες παρκαρισμένους να περιμένουν. Αφού όλα πήγαν καλά με το σφράγισμα, σκέφτομαι να προχωρήσω και στην τοποθέτηση, γιατί σχέση με την Ελλάδα, είναι τα μισά χρήματα».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Ως και 20% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Kraken – Τι συμβαίνει με τα εμβόλια

Loading