Η εξάπλωση του κορονοϊού, της γρίπης και του RSV, έχει «εκτινάξει» τις νοσηλείες
(EUROKINISSI)

Η εξάπλωση του κορονοϊού, της γρίπης και του RSV, έχει «εκτινάξει» τις νοσηλείες

Η νέα υποπαραλλαγή JN.1 προκαλεί εκτός από τα συνήθη συμπτώματα στο αναπνευστικό, επιπλοκές και στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως ναυτία, εμετό, και άλλες ενοχλήσεις.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης του ΕΟΔΥ, τα κρούσματα του κορονοϊού, της γρίπης και των λοιπών ιογενών λοιμώξεων βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε έξαρση στην Ελλάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω κορονοϊού παρουσίασε σημαντική αύξηση σε σχέση με τον εβδομαδιαίο αριθμό, της τάξεως του 45% την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για τον αριθμό των νέων διασωληνώσεων, ο οποίος παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό.

Όσον αφορά τη γρίπη, ο αριθμός των κρουσμάτων επίσης παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

«Υπάρχει πολύ covid και χρειάζεται προσοχή. Κάθε σπίτι έχει έναν άρρωστο. Έχουμε και την γρίπη κα τις ιώσεις αλλά και τον στρεπτόκοκκο που έχει πανικοβάλει τον κόσμο», είχε δηλώσει λίγες μέρες νωρίτερα η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι, στο μεταξύ, η προσέλευση και η νοσηλεία παιδιών στα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, το κοκτέιλ των ιώσεων που προσβάλλουν τα παιδιά (γρίπη, Covid-19 και ιοί του αναπνευστικού), σε συνδυασμό με την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έχει προκαλέσει ασφυξία στα νοσοκομεία Παίδων, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του χρόνου αναμονής στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και την υπερκάλυψη των διαθέσιμων κρεβατιών στις κλινικές των νοσοκομείων.

Στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, οι αναμονές στα επείγοντα είναι πολύωρες, ενώ αναπτύσσονται και ράντζα στους διαδρόμους των κλινικών.

Στο Παίδων «Αγία Σοφία», υπάρχουν πολύωρες αναμονές στα επείγοντα και νοσηλεύονται πολλά παιδιά με ιώσεις στη διασπορά, δηλαδή σε κλινικές που δεν είναι για την πάθησή τους.

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο αριθμός των εισαγωγών (n=1.373) παρουσίασε αύξηση 45% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες 4 εβδομάδες και ήταν υψηλότερος από τον αριθμό των εισαγωγών την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=1.349).

Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=26) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=22) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των διασωληνώσεων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=44).

Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 62.


Καταγράφηκαν 60 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86,5 έτη (εύρος 57-98 έτη). Ο αριθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων τις προηγούμενες 4 εβδομάδες (n=44) και ήταν χαμηλότερος από τον αριθμό των θανάτων την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (n=158) Την εβδομάδα 47, η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η EG.5 (39%) ακολουθούμενη από την XBB.1.5 (30%) και την ΒΑ.2.86 (20%).

Στη χώρα μας έχουν συνολικά ανιχνευτεί 101 στελέχη JN.1 (υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2.86 που από 19/12 αναγνωρίστηκε ως υπο-παραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος), με ημερομηνία λήψης δείγματος από 3/10 έως 3/12. Ο πρόσθετος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από την JN.1 αξιολογείται διεθνώς επί του παρόντος ως χαμηλός.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 8 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παραμένει άνω του 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC).

Καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκε 1 νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.


Από την εβδομάδα 40/2023 έως την εβδομάδα 50/2023 νοσηλεύτηκαν 18 άτομα με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 5 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης έχουν καταγραφεί από την εβδομάδα 40/2023 έως και την εβδομάδα 50/2023, 57 (95%) δείγματα τύπου Α και 2 (3%) τύπου Β.

Από τα 57 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, τα 15 (26%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3) και τα 42 (74%) στον υπότυπο Α(Η1)pdm09.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Σε non-sentinel νοσοκομειακά δείγματα εμφανίζεται σημαντική αύξηση της θετικότητας RSV.

Δείτε επίσης: Η σημασία της πρώιμης φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης στα παιδιά

Loading