Η φρουκτόζη μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα. Η φρουκτόζη, που βρίσκεται στη λευκή ζάχαρη και στα γλυκαντικά σιρόπια πολλών επεξεργασμένων τροφίμων, φαίνεται να επιταχύνει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, προσφέροντάς τους όχι μόνο καύσιμα αλλά και πρώτες ύλες για τον πολλαπλασιασμό τους. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature καταδεικνύει μια ανησυχητική σχέση μεταξύ της φρουκτόζης και του καρκίνου, καθώς και με μεταβολικά νοσήματα, όπως ο διαβήτης.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες ανησυχίες για την αυξανόμενη κατανάλωση σακχάρων παγκοσμίως, υποδεικνύοντας ότι σχεδόν όλα τα τρόφιμα περιέχουν φρουκτόζη, από γλυκά μέχρι σάλτσες και κέτσαπ, όπως σημειώνει ο Γκάρι Πάτι του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, τελευταίος συγγραφέας της μελέτης. Η φρουκτόζη, παρά την γλυκιά της γεύση και την οικονομική της προτίμηση στη βιομηχανία τροφίμων, έχει παρατηρηθεί ότι επιταχύνει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων έως και δύο φορές σε ποντίκια με καρκίνο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η φρουκτόζη δεν μεταβολίζεται όπως η γλυκόζη στα καρκινικά κύτταρα, αλλά επηρεάζει τη δημιουργία λυσοφωσφατιδυκχολινών, οι οποίες επιταχύνουν τον πολλαπλασιασμό τους. Το επόμενο βήμα θα είναι η διεξαγωγή κλινικής μελέτης για την επίδραση της φρουκτόζης στη διατροφή, ελπίζοντας ότι θα αναδείξει πιθανούς στόχους για νέες αντικαρκινικές θεραπείες.
Πηγή περιεχομένου: in.gr