Η γειτονιά σου και η μνήμη σου: μια σημαντική σύνδεση

Η γειτονιά σου και η μνήμη σου: μια σημαντική σύνδεση

Η γειτονιά που ζείτε επηρεάζει άμεσα την υγεία σας και τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη. Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Rush στο Σικάγο, οι κάτοικοι υποβαθμισμένων γειτονιών παρουσιάζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας σε σύγκριση με εκείνους που διαβιούν σε περιοχές με καλύτερες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες (key001). Η μελέτη περιλάμβανε 6.781 ενήλικες μέσου όρου ηλικίας 72 ετών από τέσσερις κοινότητες στο Σικάγο, όπου οι ερευνητές αξιολόγησαν τον βαθμό κοινωνικής και οικονομικής μειονεκτικότητας των περιοχών με βάση κριτήρια όπως το εισόδημα, η απασχόληση και η εκπαίδευση.

Στις λιγότερο μειονεκτούσες γειτονιές, μόνο το 11% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν άνοια, ενώ στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, το ποσοστό έφτασε το 22% (key002). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ετήσια μείωση των γνωστικών επιδόσεων ήταν 25% ταχύτερη για άτομα από φτωχότερες περιοχές. Αφού εξετάστηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το μορφωτικό επίπεδο, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης άνοιας ήταν υπερδιπλάσιος στις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές, με τη διαφορά αυτή να ισχύει ανεξαρτήτως φυλής.

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι η κοινότητα στην οποία ζει κανείς έχει σημαντική επιρροή στον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, τονίζει ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Pankaja Desai. Η έρευνα υπογραμμίζει την επιτακτική ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις υποβαθμισμένες κοινότητες για την ανάπτυξη παρεμβάσεων που θα στοχεύουν στην πρόληψη της άνοιας.

Οι μηχανισμοί που συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση είναι ποικίλοι και αλληλοσυνδεόμενοι, περιλαμβάνοντας το χρόνιο στρες που προκύπτει από οικονομική πίεση, την περιορισμένη κοινωνική επαφή και την έλλειψη πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας. Παρόμοια προβλήματα παρατηρούνται και στην ελληνική πραγματικότητα, με περιοχές στις μεγάλες πόλεις να δείχνουν αυξημένα ποσοστά μοναξιάς και ψυχικών διαταραχών.

Η δημόσια πολιτική πρέπει να αναγνωρίσει ότι η άνοια δεν είναι απλά ένα ατομικό ζήτημα υγείας, αλλά ένα κοινωνικό φαινόμενο που απαιτεί αναβάθμιση δημόσιων χώρων στις υποβαθμισμένες γειτονιές, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και προγράμματα κοινωνικής ένταξης για ηλικιωμένους. Το δικαίωμα σε μια υγιή γειτονιά είναι συνυφασμένο με το δικαίωμα στην υγεία, και η αλλαγή εξαρτάται από τη δράση όλων μας.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Loading

Play