Η λήψη αντικαταθλιπτικών συνδέεται με μείωση του κινδύνου μόλυνσης από Covid-19

Η έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου King’s College του Λονδίνου ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά είχαν μικρότερη πιθανότητα να είναι θετικοί στον κορωνοϊό Covid-19.

Ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν πρόσφατα λάβει αντικαταθλιπτικά, ειδικά μια κατηγορία που ονομάζεται “εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης” (SSRI), εμφάνιζαν μισή πιθανότητα λιγότερο να είναι θετικοί στον ιό σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν λάβει αντίστοιχη αγωγή.

propoli

Η μελέτη υποστηρίζει ότι τα αντικαταθλιπτικά, ειδικά τα SSRI, μπορεί να έχουν προληπτικό ρόλο κατά της μόλυνσης από τον Covid-19 και μπορεί να αποτελέσουν μια συμπληρωματική προσέγγιση στον μαζικό εμβολιασμό.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία περίπου 5.664 ασθενών που εισήχθησαν για ψυχιατρική περίθαλψη κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας από τον Απρίλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020. Από αυτούς, 202 ασθενείς βρέθηκαν θετικοί για τον κορωνοϊό. ,

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που είχαν λάβει αντικαταθλιπτικά πρόσφατα, κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 90 ημερών, είχαν μισή πιθανότητα λιγότερο να είναι θετικοί στον Covid-19 σε σύγκριση με ασθενείς που δεν είχαν λάβει τα φάρμακα αυτά.

Οι επιστήμονες επίσης διαπίστωσαν ότι η πρόσφατη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών σχετίζεται με περίπου 40% μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό, και τα SSRI ήταν η μόνη κατηγορία αντικαταθλιπτικών που έδειξε τέτοια συσχέτιση.

Παρόλο που οι ερευνητές αναγνωρίζουν ότι δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν απόλυτα αν όλοι οι ασθενείς που ανέφεραν ότι λάμβαναν αντικαταθλιπτικά πράγματι τα πήραν κατά τη διάρκεια της μελέτης, η συσχέτιση παραμένει ισχυρή και δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερο πληθυσμό.

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής της Τρίτης Ηλικίας στο Πανεπιστήμιο King’s College του Λονδίνου, Νταγκ Άαρσλαντ, επισημαίνει ότι αν και οι επιπτώσεις των αντικαταθλιπτικών στον Covid-19 είναι ενδιαφέρουσες, επίσης σχεδιάζουν να διερευνήσουν τις επιπτώσεις τους σε άλλες παθήσεις, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Συνολικά, η έρευνα αυτή υποδηλώνει ότι η συνταγή αντικαταθλιπτικών, ειδικά των εκλεκτικών αναστολέων επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI), μπορεί να παίξει προληπτικό ρόλο κατά της μόλυνσης με τον κορωνοϊό, αν και απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να διερευνηθούν περαιτέρω οι μηχανισμοί που συνδέουν τα αντικαταθλιπτικά με την προστασία από τον κορωνοϊό.

Δείτε επίσης: Στρεπτόκοκκος: Κόντρα γιατρών και φαρμακοποιών για τα Strept Test

Loading