Η μουσική έχει γίνει έναν σημαντικό τρόπο για τους μέλλοντες γονείς να συνδεθούν με τα παιδιά τους στη μήτρα. Μία ομάδα ερευνητών βρήκε ενδείξεις ότι η μουσική μπορεί να ηρεμήσει τους καρδιακούς παλμούς του εμβρύου, προσφέροντας αναπτυξιακά οφέλη.
Στην έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Chaos, συμμετείχαν 36 έγκυες. Οι επιστήμονες επέλεξαν δύο κλασικά κομμάτια για να παίξουν: το “The Swan” του Γάλλου συνθέτη Καμίλ Σεν-Σανς και το “Arpa de Oro” του Μεξικανού συνθέτη Αμπούντιο Μαρτίνεζ. Με τη σύνδεση εξωτερικών συσκευών παρακολούθησης του καρδιακού ρυθμού, οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε εργαλεία μαθηματικής ανάλυσης για να εντοπίσει μοτίβα στη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού, ένα στοιχείο που μετρά τον χρόνο μεταξύ των μεμονωμένων παλμών. Η μεγαλύτερη μεταβλητότητα υποδηλώνει συχνά υγιή ανάπτυξη του αυτόνομου νευρικού συστήματος του εμβρύου.
«Συνολικά, ανακαλύψαμε ότι η έκθεση στη μουσική είχε ως αποτέλεσμα πιο σταθερά και προβλέψιμα πρότυπα καρδιακών παλμών του εμβρύου. Υποθέτουμε ότι αυτή η στιγμιαία επίδραση θα μπορούσε να διεγείρει την ανάπτυξη του αυτόνομου νευρικού συστήματος», δηλώνει η Κλαούντια Λέρμα από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας Ignacio Chavez στο Μεξικό.
Εκτός από τις συνολικές επιδράσεις της μουσικής, οι ερευνητές εξέτασαν και τις διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων και διαπίστωσαν ότι η μελωδία της μεξικανικής κιθάρας στη δεύτερη σύνθεση είχε ισχυρότερη επίδραση. «Παράγοντες όπως τα ρυθμικά χαρακτηριστικά, η μελωδική δομή ή η πολιτισμική εξοικείωση μπορεί να συνδέονται με αυτή τη διαφοροποίηση», εξηγεί ο Έρικ Αλόνσο Αμπάρκα-Κάστρο, επίκουρος καθηγητής στο Μητροπολιτικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού.
Οι συγγραφείς της μελέτης σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα, εξετάζοντας διαφορετικά είδη και τύπους μουσικής για την περαιτέρω κατανόηση της επίδρασής τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ