Η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος Ελ. Παπαδημητρίου στην Politic για τον στρεπτόκοκκο: «Μικρόβιο που απασχολεί έντονα την Ευρώπη»

Ιδιαίτερα έντονη είναι η ανησυχία στους κόλπους των γονέων με μικρά παιδιά, μετά την είδηση του θανάτου ενός κοριτσιού 6,5 ετών -από στρεπτόκοκκο- στο Ιπποκράτειο πριν από λίγες ημέρες.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Φακής

propoli

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), από τον περασμένο Δεκέμβριο καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη, κάτι το οποίο οφείλεται (σε σημαντικό βαθμό) και στις περιόδους της καραντίνας, καθώς δεν χτίστηκαν αντισώματα μεταξύ των παιδιών. Οι γονείς ανησυχούν, καθώς τα συμπτώματα πολλές φορές είναι έντονα και επιμένουν, με την επίσκεψη σε παιδίατρο να κρίνεται επιβεβλημένη.

Ο στρεπτόκοκκος σίγουρα δεν αποτελεί ένα νέο μικρόβιο, ενώ δεν έχει μεταλλαχθεί φέτος, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβίωση εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα. Στην Politic μίλησε η Ελένη Παπαδημητρίου (Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, διευθύντρια ΕΣΥ Α’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ), επισημαίνοντας ότι οι γονείς δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται, ενώ ανέλυσε και τα συμπτώματα που προκαλούνται μετά τη λοίμωξη από στρεπτόκοκκο. Παράλληλα, έκανε ειδική αναφορά στη βακτηριαιμία, που είναι μια διεισδυτική νόσος, διότι το μικρόβιο κυκλοφορεί μέσω του αίματος σε όλο το ανθρώπινο σώμα.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε στην Politic η Ελένη Παπαδημητρίου:

Ο στρεπτόκοκκος αφορά κυρίως τα παιδιά πολύ μικρών ηλικιών;

– Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα κοινό, συνηθισμένο μικρόβιο. Είναι ένας θετικός κόκκος, ο οποίος προκαλεί διάφορες λοιμώξεις, όπως η αμυγδαλίτιδα, η λοίμωξη στο δέρμα, η πνευμονία, η οστεομυελίτιδα, μεταξύ άλλων. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα. Το μικρόβιο αυτό συνήθως εκδηλώνεται σαν αμυγδαλίτιδα. Τα παιδιά 2-5 ετών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν από στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, που επίσης προκαλεί την οστρακιά, η οποία είναι αμυγδαλίτιδα με εξάνθημα. Αυτά βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να κολλήσει το μικρόβιο και ένας ενήλικας.

Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη ανησυχία και γίνονται πολλές συζητήσεις για τον στρεπτόκοκκο. Είναι ένα μικρόβιο που απασχολεί και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη;

-Φέτος μας απασχολεί εντονότερα γιατί παρουσιάστηκαν κρούσματα σε ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Γαλλία και η Ισπανία, όπου εμφανίστηκαν περιστατικά με διεισδυτική νόσο από στρεπτόκοκκο. Δεν είναι η κοινή αμυγδαλίτιδα. Διεισδυτική νόσος σημαίνει ότι το μικρόβιο μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί και πέρα κυκλοφορεί, πηγαίνοντας οπουδήποτε. Αυτή είναι η λεγόμενη βακτηριαιμία, που σημαίνει ότι το βακτήριο κυκλοφορεί στο αίμα. Στα παραπάνω κράτη δεν υπήρξαν περιστατικά με κοινή αμυγδαλίτιδα ή κοινή λοίμωξη στο αίμα. Το μικρόβιο μπήκε στο αίμα και εν τέλει κάποια παιδιά κατέληξαν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο 32 παιδιά έχασαν τη ζωή τους, αλλά εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου αυτός ήταν ο αριθμός και τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί φέτος υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία και μεγαλύτερη εξάπλωση του μικροβίου;

-Πιθανολογούμε δύο πράγματα γιατί συνέβη αυτό σε μεγαλύτερο βαθμό. Τα περισσότερα παιδιά που νόσησαν είχαν προηγουμένως ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού και πάνω σε αυτό το έδαφος ο στρεπτόκοκκος μπήκε στην κυκλοφορία του αίματος και έκανε βακτηριαιμία. Ένα ποσοστό περίπου 15% είναι φορείς του μικροβίου στον λαιμό. Αν πάρουμε καλλιέργεια από τον λαιμό κάποιων παιδιών, ίσως το 15-20% να έχουν τον στρεπτόκοκκο χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, αλλά παραμένει στον λαιμό. Περιοδικά μπορεί να μείνει ακόμα και έναν χρόνο και να φύγει χωρίς φαρμακευτική αγωγή. Αν ένα παιδί έχει μια ευαισθησία, μετά προκαλείται πιο εύκολα η βακτηριαιμία.

Ποια είναι τα συμπτώματα που δείχνουν ότι πιθανόν ένα παιδί έχει στρεπτόκοκκο;

-Τα συνηθισμένα συμπτώματα μιας αμυγδαλίτιδας είναι ο πυρετός, ο πονόλαιμος ή κάποιο εξάνθημα στο δέρμα και να πρηστούν οι λεμφαδένες. Κάποια σημεία είναι ανησυχητικά. Πχ ένα παιδί που κάνει πυρετό -που δεν πέφτει- με ρίγος ή ένα παιδί που δεν τρώει, αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι πιθανόν έχουμε μικροβιακή λοίμωξη και κρίνεται επιβεβλημένη η επίσκεψη σε έναν παιδίατρο. Πυρετός που δεν πέφτει, παιδί που δεν τρώει και δεν πίνει, είναι καταβεβλημένο και δεν έχει κουράγιο να σηκωθεί, αυτά είναι ανησυχητικά στοιχεία. Στις απλές λοιμώξεις όταν πέσει ο πυρετός, το παιδί έχει όρεξη να παίξει και να τρέξει, ενώ στις σοβαρές λοιμώξεις νοσεί βαριά.

Γιατί φέτος τα παιδιά νοσούν πιο βαριά σε σχέση με ό,τι γινόταν στο πρόσφατο παρελθόν;

-Το στέλεχος που κυκλοφόρησε στα κράτη της Ευρώπης δεν έχει μεταλλαχθεί. Είναι το συνηθισμένο που είχαμε από πάντα. Αντιθέτως, κυκλοφόρησαν πολλές ιώσεις στην κοινότητα, ενώ τα παιδιά δεν έχτισαν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, γιατί έμεναν μέσα στο σπίτι για δύο ολόκληρα χρόνια. Δεν έχουν αντισώματα για ιούς και βακτήρια. Οι πολλές ιώσεις οδήγησαν στο να πέσει το ανοσοποιητικό των παιδιών και κατ’ επέκταση εκεί χτύπησε και ο στρεπτόκοκκος. Έτσι, τα παιδιά νόσησαν φέτος πιο βαριά.

Πώς πρέπει να ενεργούν οι γονείς όταν δουν ότι τα συμπτώματα στο παιδί τους είναι έντονα και επιμένουν;

-Υπάρχουν φάρμακα, διότι είναι ένα κοινό μικρόβιο που αν διαπιστωθεί έγκαιρα μπορεί να αντιμετωπιστεί. Μεταδίδεται με το σάλιο και με τα αντικείμενα που μοιράζονται τα παιδιά στα σχολεία. Στους γονείς συστήνουμε ότι όταν το παιδί τους έχει πυρετό, είναι χρήσιμο να το δει παιδίατρος. Καλό είναι να γίνει μια εκτίμηση για να λάβουν και τις σωστές οδηγίες. Ο παιδίατρος θα δει το παιδί και θα συστήσει κάποια πράγματα. Το σωστό είναι οι γονείς να μην εμπιστεύονται μόνο την κρίση τους. Ιδιαίτερα όταν ένα παιδί έχει σοβαρά συμπτώματα, τότε ειδικά είναι επιβεβλημένη η επίσκεψη σε έναν παιδίατρο.

Υπάρχει εμβόλιο; Σε περίπτωση που ένα παιδί νοσήσει, τότε πώς αντιμετωπίζεται ο στρεπτόκοκκος;

-Δεν υπάρχει εμβόλιο. Μόνο μπορούμε να το διαγνώσουμε έγκαιρα και να δώσουμε την κατάλληλη αντιβίωση. Μετά από ένα 24ωρο σταματά η μετάδοση που φέρει το μικρόβιο. Δεν χρειάζεται πανικός. Σε όλες τις λοιμώξεις και τα νοσήματα χρειάζεται να υπάρχει προσοχή από τους γονείς. Όταν ένα παιδί νοσεί, τότε οι γονείς θα πρέπει να πάνε το παιδί στον γιατρό. Οι γονείς ξέρουν το παιδί τους, ξέρουν πως νοσεί, άρα καλό είναι πάνε στον παιδίατρο.

Η ανησυχία στους γονείς είναι έντονη. Είναι λογικό να πούμε ότι δεν χρειάζεται πανικός. Άρα η επικοινωνία με τον παιδίατρο είναι η ιδανική λύση;

-Είναι ένα κοινό μικρόβιο και δεν χρειάζεται να πανικοβάλλονται οι γονείς. Έστω και τηλεφωνικά ο παιδίατρος θα τους κατευθύνει για τα υπόλοιπα, για το τι θα πρέπει να κάνουν. Ακόμα και εντός του σπιτιού, αν υπάρξει μετάδοση, θα αντιμετωπιστεί με αντιβίωση από το στόμα. Συνήθως δεν χρειάζεται νοσηλεία, εκτός αν το παιδί κάνει σοβαρή λοίμωξη.

Η παιδίατρος – λοιμωξιολόγος, Ελένη Παπαδημητρίου

Δείτε επίσης: Στρεπτόκοκκος: Σε εγρήγορση ο ΕΟΔΥ μετά τον πρώτο θάνατο παιδιού στην Ελλάδα – Τι είναι και πώς μεταδίδεται

Loading