Οι κινητικές δυσκολίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητικές τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς τους. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην αναγνωρίζονται εύκολα, λόγω της περιορισμένης πληροφόρησης για το τι μπορεί να καθιστά κινητική δυσκολία. Η έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην αποτελεσματική αντιμετώπιση και εξέλιξη των παιδιών που δυσκολεύονται με την κίνησή τους.
*Γράφει η Άννα Μπέλλου, Επιστημονική υπεύθυνη Παιδιατρικού Φυσικοθεραπευτηρίου Functional, Φυσικοθεραπεύτρια NDT,SI,MIT-PB
Γιατί είναι τόσο σημαντική η πρώιμη παρέμβαση;
● Ανάπτυξη Βέλτιστων Εγκεφαλικών Διαδικασιών: Σε νεαρή ηλικία, ο εγκέφαλος είναι πιο ευέλικτος και ικανός για μάθηση. Η πρώιμη παρέμβαση εκμεταλλεύεται αυτή την πλαστικότητα. Όσο νωρίτερα ελεγχθεί το παιδί από Αναπτυξιολόγο/Παιδονευρολόγο ή/και Ειδικό Παιδιατρικό Φυσικοθεραπευτή, τόσο καλύτερα θα είναι τα τελικά αποτελέσματα της παρέμβασης και μικρότερος ο χρόνος και το κόστος της θεραπείας.
● Ενίσχυση Κινητικών Δεξιοτήτων: Η πρώιμη φυσικοθεραπεία βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν βασικές κινητικές δεξιότητες, οι οποίες είναι κρίσιμες για την καθημερινή λειτουργία, την μυοσκελετική υγεία και την ψυχολογία τους.
● Πρόληψη Μελλοντικών Προβλημάτων: Η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία μπορούν να προλάβουν ή να μειώσουν τη σοβαρότητα μελλοντικών προβλημάτων.
● Κοινωνικο-Συναισθηματική Ανάπτυξη: Η Πρώιμη Παρέμβαση βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν καλύτερη αυτοεκτίμηση και κοινωνικές δεξιότητες, καθώς μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους.
● Ενίσχυση Γονικών Δεξιοτήτων: Οι γονείς εκπαιδεύονται στο πώς να υποστηρίξουν καλύτερα τα παιδιά τους, γεγονός που ενισχύει τη γονική σχέση και την οικογενειακή δυναμική, εμποδίζοντας ταυτόχρονα την παρουσία ενοχών στον γονιό στην περίπτωση καθυστέρησης στην διάγνωση και την θεραπεία.
Πώς αναγνωρίζουμε τις ανάγκες για πρώιμη παρέμβαση;
Είναι σημαντικό οι γονείς και οι φροντιστές να παρατηρούν σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν την ανάγκη για πρώιμη παρέμβαση. Αυτά περιλαμβάνουν:
● Καθυστερήσεις στην κινητική ανάπτυξη, όπως το να μην μπορεί ένα μωράκι να κρατήσει το κεφάλι του, να μην μπορεί να καθήσει, να μην μπουσουλάει, να μην περπατάει στην αναμενόμενη ηλικία.
● Δυσκολίες στην αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, όπως αποφυγή ή φόβος να παίξει ελεύθερα στην παιδική χαρά, καθιστικό παιχνίδι, διστακτικότητα στην αλληλεπίδραση με συνομηλίκους.
● Συχνές πτώσεις σε παιδιά νηπιακή-σχολικής ηλικίας, δυσκολίες στην ισορροπία και στον συντονισμό, αργό τρέξιμο, δυσκολίες στα άλματα και στα σκαλοπάτια.
● Ασυνήθιστες αντιδράσεις σε αισθητηριακά ερεθίσματα, όπως υπερευαισθησία σε ήχους, αφή, γρήγορες ή στροφικές κινήσεις.
● Πλατυποδία μετά την ηλικία των 2μισι ετών, γόνατα που ακουμπούν μεταξύ τους όταν το παιδί στέκεται, βάδιση στις μύτες των δακτύλων, κοιλίτσα που προβάλλει πολύ μπροστά και λόρδωση, καμπουριαστή καθιστή θέση, ποδαράκια που στρέφονται έξω ή μέσα.
Πώς γίνεται η πρώιμη παρέμβαση;
Οι θεραπείες προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις ικανότητες κάθε παιδιού, εστιάζοντας σε πρακτικές που βελτιώνουν την νευρομυική λειτουργία, τον κινητικό σχεδιασμό και την εκτέλεση όλων των κατάλληλων για την ηλικία κινητικών μοτίβων, την αυτονομία, την αλληλεπίδραση με αυτοπεποίθηση και την καθημερινή λειτουργικότητα.
Ο ρόλος των γονιών στην πρώιμη παρέμβαση
Η συμμετοχή των γονιών είναι κρίσιμη. Μέσω της εκπαίδευσης και της υποστήριξης από τους ειδικούς παιδιατρικούς φυσικοθεραπευτές, οι γονείς μαθαίνουν πώς να ενισχύουν τις θεραπείες με δραστηριότητες στο σπίτι και απλές αλλαγές στην καθημερινότητα και πώς να δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη του παιδιού τους.
Κλείνοντας
Η σωστότερη έκφραση για την Πρώιμη Παρέμβαση είναι η Έγκαιρη Παρέμβαση. Είναι ένας δρόμος που απαιτεί αφοσίωση και ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ γονέων, φυσικοθεραπευτών και άλλων ειδικών, αλλά τα οφέλη είναι ανεκτίμητα για το παιδί και την οικογένεια. Εάν αισθάνεστε ότι το μωράκι σας ή το παιδί σας υπολείπεται κινητικά έστω και λίγο, ζητήστε την γνώμη ενός ειδικού ώστε να δρομολογηθεί σύντομα συμβουλευτική ή παρέμβαση. Ο χρόνος είναι σημαντικός!
Στοιχεία επικοινωνίας:
[email protected] +30 231500.7384 Λαγκαδά 293, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη
Δείτε επίσης: Πώς εντοπίζω την υποτονία σε ένα μωρό;