Παγκοσμίως υποφέρουν 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι από στοματικά νοσήματα
Η οικονομική κρίση κατά τη δεκαετία 2010-2020 έπληξε και τη στοματική υγεία του πληθυσμού της Ελλάδας ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας Covid, καθώς αυξήθηκε το κόστος της οδοντιατρικής φροντίδας λόγω των αυξημένων μέτρων πρόληψης και προστασίας , καθιστώντας ακόμη πιο δυσχερή την πρόσβαση των πολιτών στις αναγκαίες υπηρεσίες για την προάσπιση της στοματικής τους υγείας.
Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Δεβλιώτης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή της Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (20 Μαρτίου) .
«Την περίοδο της κρίσης και της πανδημίας σημειώθηκε αύξηση των ανισοτήτων πρόσβασης στη φροντίδα και των ακάλυπτων αναγκών. Η οδοντιατρική φροντίδα δεν είναι πολυτέλεια αλλά δικαίωμα όλων και κοινωνική ανάγκη. Ωστόσο η οδοντιατρική φροντίδα παραμένει ουσιαστικά ανασφάλιστη στη χώρα μας. Απαιτείται η γενναία αύξηση της δημόσιας οδοντιατρικής δαπάνης, ανασυγκρότηση της οδοντιατρικής στο ΕΣΥ και χρηματοδότηση, με ενιαίους κανόνες και προϋποθέσεις, του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών» ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης.
Παράλληλα επισήμανε η εστίαση στην ανάπτυξη του κράτους πρόληψης και στον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας συνιστά πλέον υψηλή προτεραιότητα για τις εθνικές πολιτικές υγείας αλλά και σε διεθνή κλίμακα υπό την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Η οδοντιατρική περίθαλψη στην Ελλάδα καλύπτεται στην συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από το 90%) από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Δώδεκα χιλιάδες οδοντίατροι συγκροτούν δίκτυο που καθιστά δυνατή την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Η πρόταση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας είναι η εισαγωγή ρήτρας στοματικής υγείας με στόχο την καθολική πρόσβαση στην οδοντιατρική φροντίδα και η θεσμοθέτηση ενός εγγυημένου ποσοστού της δημόσιας δαπάνης υγείας αποκλειστικά για τη στοματική υγεία, παραδείγματος χάρη το 5% της δημόσιας δαπάνης υγείας να κατευθύνεται στη στοματική υγεία.
Η συγκεκριμένη πρόταση αυξάνει σημαντικά τους δημόσιους πόρους για τη στοματική υγεία ακόμη και χωρίς αύξηση των συνολικών δημοσίων δαπανών. Απαιτεί όμως μία νέα πιο δίκαιη ορθολογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη ιεράρχηση των αναγκών υγείας. Η σημερινή δημόσια οδοντιατρική δαπάνη είναι μικρότερη ή ίση με 0,02% της δημόσιας δαπάνης Υγείας. Προτείνεται σε βάθος διετίας η οδοντιατρική δαπάνη να ισούται με το 5% της δημόσιας δαπάνης Υγείας» πρόσθεσε ο κ. Δεβλιώτης.
Αναφερόμενος στα στοματικά νοσήματα σημείωσε ότι η τερηδόνα και οι παθήσεις των ούλων, που είναι τα πιο συνηθισμένα στοματικά νοσήματα, αν δεν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά όλο το σώμα.
«Η διατήρηση της υγείας του στόματος μας έχει αποφασιστική σημασία για τη διατήρηση της γενικής μας υγείας και ευεξίας»
«Οι παθήσεις της γενικής υγείας ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης προβλημάτων στο στόμα. Για παράδειγμα τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με το διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τα νοσήματα του αναπνευστικού και κάποιους καρκίνους ενώ ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για νοσήματα των ούλων. Η κακή στοματική υγεία μπορεί να είναι αποτέλεσμα όπως επίσης και αιτία κακής γενικής υγείας» ανέφερε ο κ. Δεβλιώτης..
Χαιρετισμός του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρου Καλαφάτη
«Επενδύουμε στη δημόσια υγεία, στην πρόληψη, τις προληπτικές εξετάσεις. Άλλωστε, είναι καλύτερα για όλους μας να προλαμβάνουμε, παρά να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα υγείας. Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγιεινής από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, έρχεται να συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια ενημέρωσης, πρόληψης αλλά και θεραπείας. Πολιτεία και κοινωνία, οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα, να εργασθούμε δίπλα στην οδοντιατρική κοινότητα, να συνεργασθούμε για το καλύτερο που θέλουμε και μπορούμε», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε χαιρετισμό στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας του Α.Π.Θ., το Τμήμα Οδοντιατρικής της Σ.Ε.Υ του Α.Π.Θ., η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία του εορτασμού της 20ης Μαρτίου – Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας.
«Η προσφορά σας στον άνθρωπο και την κοινωνία προβάλλει ξεκάθαρα αν αναλογιστούμε πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 90% του πληθυσμού θα εμφανίσει κάποια στοματική νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία υπολογίζει ότι οι στοματικές παθήσεις πλήττουν παγκοσμίως 3,9 δισεκατομμύρια πολίτες ενώ η οδοντική τερηδόνα αφορά το μισό περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Για πολλές από τις νόσους του στόματος μπορεί να υπάρξει πρόληψη με τη συνεργασία της Πολιτείας, των επιστημονικών ενώσεων και των κοινωνικών φορέων πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας» τόνισε ο κ. Καλαφάτης.
«Με συστηματικό τρόπο και συντονισμό ενεργειών, Πολιτεία, επιστημονική κοινότητα και κοινωνία, πρέπει και μπορούμε ν΄αναδείξουμε:
-Τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής σε κάθε ηλικία, τη σημασία που έχει η έγκαιρη διάγνωση και τη στενή σχέση της με την γενικότερη υγεία του ανθρώπου.
– Τη σημασία του ρόλου και του επιστημονικού έργου των Οδοντιάτρων, στις ιδιαίτερες, μάλιστα, συνθήκες της πανδημίας και της ασφαλούς επικοινωνίας των πολιτών με τους οδοντιάτρους.
– Τις πολιτικές, τα προγράμματα και της ενημερωτικές δράσεις της Πολιτείας για την προαγωγή της στοματικής υγείας, στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Οδοντιατρικής Φροντίδας Υγείας, για τον προληπτικό έλεγχο και την οδοντιατρική περίθαλψη και φροντίδα» υπογράμμισε.
Μια από τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- είναι το χτίσιμο ενός νέου Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Για να είναι αυτό η πρώτη γραμμή άμυνας του Ε.Σ.Υ. Για να παρέχει αμεσότερα καλύτερες υπηρεσίες υγείας.
«Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, για να πετύχει τους στόχους αυτούς να αξιοποιήσει σημαντικούς πόρους, τόσο το από Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και από το νέο ΕΣΠΑ. Αλλά και να διευρύνει τη συνεργασία κράτους και ιδιωτικών φορέων, ώστε το νέο ΕΣΥ να μην αφήνει κανένα πίσω. Έγιναν ήδη στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας τα πρώτα -υποχρεωτικά είναι η αλήθεια- βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα. Και φυσικά οι υπηρεσίες στον κάθε πολίτη ήταν δωρεάν. Επενδύουμε στη δημόσια υγεία, στην πρόληψη, τις προληπτικές εξετάσεις. Άλλωστε, είναι καλύτερα για όλους μας να προλαμβάνουμε, παρά να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα υγείας» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης.
Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγιεινής από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία, έρχεται να συμβάλει στη γενικότερη προσπάθεια ενημέρωσης, πρόληψης αλλά και θεραπείας. Πολιτεία και κοινωνία, οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα, να εργασθούμε δίπλα στην οδοντιατρική κοινότητα, να συνεργασθούμε για το καλύτερο που θέλουμε και μπορούμε, τόνισε.
- Λίβανος: τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Αμερικανός αναλυτής: Ουκρανική προπαγάνδα εμπλέκει τον ρωσικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Σπανούλης: «Την Κυριακή σας περιμένω όλους εδώ»
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο αναλαμβάνουν δράση κατά του Πούτιν