Η θρομβοεμβολή είναι μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Πρόκειται για μια πάθηση που αφορά όλες τις ηλικίες και συχνά υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα να καθυστερεί η αντιμετώπισή της με δυσμενείς συνέπειες. Η άμεση αναγνώριση των συμπτωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση. Ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια είναι ο πόνος και το πρήξιμο στο πόδι, η δύσπνοια, οι συχνές αναπνοές και ο πόνος στο στήθος. Ο συνδυασμός καπνίσματος, παχυσαρκίας και λοίμωξης Covid-19 συνιστά παράγοντα κινδύνου για θρόμβωση, ενώ υπολογίζεται ότι ποσοστό 10-15% των ασθενών με Covid-19 εμφανίζει θρόμβωση
Τα παραπάνω επισήμανε ο αιματολόγος, υπεύθυνος της Μονάδας Αιμόστασης του νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, Μανώλης Παπαδάκης. «Ένας φλεβικός θρόμβος που σχηματίζεται στο κάτω άκρο ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Αν ο θρόμβος αποσπαστεί και μεταφερθεί έως τους πνεύμονες, τότε ονομάζεται πνευμονική εμβολή. Και οι δυο παθολογικές καταστάσεις λέγονται μαζί θρομβοεμβολή και είναι μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως», εξήγησε ο κ. Παπαδάκης στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Παπαγεωργίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην αναγνώριση των συμπτωμάτων και την ταχύτερη διάγνωση και αντιμετώπιση της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου.
«Πάρε την υγεία σου στα χέρια σου, λάβε προληπτικά μέτρα και μείωσε τον κίνδυνο!», ήταν το μήνυμα της εκδήλωσης. Μια 33χρονη εκπαιδευτικός, η Ευαγγελία Κόρρα, καταθέτοντας την εμπειρία της στη διάρκεια της εκδήλωσης είπε: «Ήμουν ανυποψίαστη, μέχρι που κάποια σοβαρά συμπτώματα με ανησύχησαν και με οδήγησαν στον γιατρό. Η περίοδος μέχρι να γίνει η διάγνωση ήταν εφιαλτική. Μου στοίχισε πολύ ψυχολογικά. Από τότε που έμαθα τι έχω, λαμβάνω την αγωγή μου, είμαι τυπική στις εξετάσεις μου και πλέον ζω όπως παλιά, με τις δυσκολίες που υπάρχουν. Στο άκουσμα της λέξης “ θρόμβωση” δεν τρομάζω πια, γιατί γνωρίζω τι έχω και πώς να το αντιμετωπίσω. Το μάθημα που πήρα είναι να εκτιμώ περισσότερο τη ζωή και να κάνω πρόληψη. Αυτό συστήνω σε όλους, γιατί σώζει ζωές», ανέφερε η κ. Κόρρα.