Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ανεμβολίαστοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι και τα παιδιά είναι ανοχύρωτοι απέναντι στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού – Είναι πολύ περισσότερο μεταδοτική
«Να μην εκπλαγούμε, αν δούμε αύξηση των κρουσμάτων στους πληθυσμούς των ανεμβολίαστων και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας. Τα νοσοκομεία θα επιβαρυνθούν αδικαιολόγητα και αυτό θα έχει ως αποτελέσματα τη μείωση της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας για τους ασθενείς που δεν πάσχουν από τη νόσο Covid-19» τόνισε ο καθηγητής της πολιτικής της υγείας.
Επιπλέον, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε οτι στη Μεγάλη Βρετανία η επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα (Ινδικής) είναι μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες της Δύσης όπως η Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία αλλά και της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρωσία.
«Αλλά υπάρχει μια ποιοτική διαφορά», όπως υπογραμμίζει. «Ο αριθμός των σοβαρών περιπτώσεων είναι μικρότερος στη Μεγάλη Βρετανία. Και ο αριθμός αυτός αντανακλά την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer και της Astra Zeneca. Ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία, γιατί η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται πιο εύκολα στους πληθυσμούς και στις κοινότητες των μη εμβολιασμένων. Αλλά και γιατί τα εμβόλια της Pfizer και της Astra Zeneca, ενώ ήταν 100% αποτελεσματικά απέναντι στη Βρετανική μετάλλαξη, που επικρατεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας, όσον αφορά στην αποτροπή νοσηλειών και βαριών περιπτώσεων, τώρα είναι λίγο λιγότερο αποτελεσματικά: 96% και 92% αντίστοιχα».