Ινδία: Τουλάχιστον 400.000 νέα κρούσματα κορονοϊού- Η διεθνής βοήθεια αρχίζει να φθάνει

Ινδία: Τουλάχιστον 400.000 νέα κρούσματα κορονοϊού- Η διεθνής βοήθεια αρχίζει να φθάνει

Η Ινδία εγκαινίασε σήμερα την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, για το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού, παρά τις ελλείψεις σε εμβόλια.

Ταυτόχρονα, η χώρα της Ασίας παρέτεινε για μία εβδομάδα το lockdown στο Νέο Δελχί, για να αναχαιτίσει την έκρηξη των κρουσμάτων, που έχουν φθάσει σε παγκόσμιο ρεκόρ.

Η Ινδία βρίσκεται μαζί με την Βραζιλία στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης και επισήμως κατέγραψε 401.993 νέα κρούσματα κατά τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμό πρωτοφανή παγκοσμίως, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Συνολικά καταγράφηκαν επίσημα και παγκοσμίως 151 εκατομμύρια κρούσματα από το τέλος του 2019 και 3,18 εκατομμύρια θάνατοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP).

Μόνο τον Απρίλιο, η Ινδία εντόπισε περί τα 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα, ενώ κατά την σημερινή ημέρα καταγράφηκαν 3.523 θάνατοι, επί συνόλου 211.853 θανάτων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι πραγματικοί αριθμοί κρουσμάτων και θανάτων είναι κατά πολύ υψηλότεροι.

Ο φιλόδοξος στόχος που έθεσε η Ινδία του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων για τον εμβολιασμό 600 εκατομμυρίων ενηλίκων τίθεται σε αμφισβήτηση.

Την ίδια στιγμή, πολλές πολιτείες, όπως της Μαχαράστρα και του Νέου Δελχί που περιλαμβάνονται στις πλέον πληγείσες, προειδοποίησαν για ελλείψεις εμβολίων και ότι η διεύρυνση της εμβολιαστικής καμπάνιας απειλείται από ελλείψεις και διοικητικές έριδες, την σύγχυση που επικρατεί σχετικά με τις τιμές και τεχνικά προβλήματα που προκύπτουν στην ψηφιακή πλατφόρμα της κυβέρνησης.

Μέχρι σήμερα χορηγήθηκαν περί τα 150 εκατομμύρια εμβόλια (11,5% του πληθυσμού) και μόλις 25 εκατομμύρια άτομα έλαβαν και την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Η διεθνής βοήθεια αρχίζει να φθάνει

Η διεθνής ιατρική βοήθεια, που έχει ανακοινωθεί από περισσότερες από 40 χώρες, έχει ξεκινήσει να φθάνει στην Ινδία, όπου οι ελλείψεις κλινών, οξυγόνου και φαρμάκων στα νοσοκομεία είναι τεράστιες.

Σε μία προσπάθεια χαλάρωσης της πίεσης στις υπηρεσίες υγείας, οι αρχές του Νέου Δελχί εξέδωσαν ανακοίνωση για την παράταση κατά μία εβδομάδα του lockdown.

Ο ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Αντονι Φάουτσι δήλωσε σε συνέντευξή του στον ινδικό Τύπο ότι χρειάζεται η άμεση επιβολή εθνικού lockdown πολλών εβδομάδων, επιλογή προς την οποία διάκειται αρνητικά η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι.

«Σε κανέναν δεν αρέσει να είναι κλεισμένος…αλλά αν το κάνετε σωστά για μερικές εβδομάδες, θα μπορούσατε να επηρεάσετε σημαντικά την δυναμική της επιδημίας», επεσήμανε.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Λατινική Αμερική έχει πληγεί σφοδρά, αρχής γενομένης από την Βραζιλία, όπου ο εμβολιασμός δεν προχωρά και η οποία κατέγραψε επισήμως 2.595 νέους θανάτους, ανεβάζοντας στις 82.266 τους θανάτους του Απριλίου, δεύτερο μηνιαίο ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Συνολικά, η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε 403.781 θανάτους , γεγονός που την φέρνει στην δεύτερη θέση της κατάταξης μετά τις ΗΠΑ (άνω των 575.00 θανάτων).

Ο Ισημερινός “‘έβγαλε” τον μήνα με μηνιαίο ρεκόρ κρουσμάτων, άνω των 53.000 νέων περιστατικών, τη στιγμή που στην Αργεντινή η νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας παρατάθηκε χθες για τρεις εβδομάδες στου Μπουένος Άιρες και τα περίχωρά του εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα, ο πάπας Φραγκίσκος άρχισε σήμερα σειρά προσευχών για το τέλος της πανδημίας, ενώ Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι θα την έχουν αφήσει πίσω τους μέχρι το καλοκαίρι, χάρη στην επιτάχυνση της επιχείρησης εμβολιασμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε χθες το πέμπτο εμβόλιο κατά της Covid-19 , στο εμβόλιο της εταιρείας Moderna.

Εκατό εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιασθεί πλήρως στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς, προσβλέποντας σε οικονομική ανάκαμψη μετά τα περιοριστικά μέτρα.

Αντίθετα, στην Ρωσία, μία από τις περισσότερο πληγείσες χώρες στον κόσμο σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για τους υπερβάλλοντες θανάτους, που δεν αντιστοιχούν στα επίσημα στοιχεία που ανακοινώνονται από τις αρχές, , κηρύχθηκε αργία δέκα ημερών, από την 1η μέχρι τις 10 Μαΐου, για την ανάσχεση της επιδημίας.

Δείτε επίσης: Την Παρασκευή η συνέχεια στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Loading