ΗΠΑ-Covid-19: Περίπου 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J θα πεταχτούν

Σύμφωνα με ανακοίνωση των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, αρκετές δόσεις του εμβολίου της εταιρείας Johnson & Johnson για την Covid-19 επρόκειτο να πεταχτούν – Παρασκευάστηκαν σε ένα εργοστάσιο της Βαλτιμόρης και κρίθηκαν ακατάλληλες για χρήση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, η απόφαση αυτή αφορά περίπου 60 εκατομμύρια δόσεις.

Η παραγωγή στο εργοστάσιο αυτό έχει διακοπεί εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Τον Μάρτιο, κατά τη διαδικασία του ποιοτικού ελέγχου, διαπιστώθηκε ότι 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J είχαν καταστραφεί σε αυτή τη μονάδα, την οποία διαχειρίζεται η εταιρεία Emergent BioSolutions.

Εκτός από το εμβόλιο της J&J στον ίδιο χώρο παρασκευαζόταν και το εμβόλιο της AstraZeneca και συστατικά του δεύτερου αναμίχθηκαν κατά λάθος με εκείνα του πρώτου.

Ως αποτέλεσμα, αχρηστεύτηκαν 15 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της J&J.

Οι αρχές διαβεβαίωσαν εξ αρχής ότι τα εμβόλια αυτά δεν βγήκαν ποτέ από το εργοστάσιο για να διανεμηθούν.

Ειδικοί έχουν σταλεί από την αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας των φαρμάκων (FDA) για να επιθεωρήσουν τον χώρο αλλά και τις υπόλοιπες δόσεις που είχαν παρασκευαστεί.

Σήμερα, η FDA έδωσε τελικά το πράσινο φως σε δύο παρτίδες του εμβολίου της J&J που παρήχθησαν στη Βαλτιμόρη και μπορούν είτε να χρησιμοποιηθούν στις ΗΠΑ είτε να εξαχθούν σε άλλες χώρες.

Συνολικά η ποσότητα φτάνει τις 10 εκατομμύρια δόσεις, σύμφωνα με μια πηγή.

Ταυτόχρονα η FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλές άλλες παρτίδες δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και ενημέρωσε την εταιρεία ότι θα πρέπει να πεταχτούν.

Ο έλεγχος των άλλων παρτιδών συνεχίζεται απο την FDA

Η AstraZeneca διακόπηκε οριστικά την παραγωγή του σκευάσματος της στο εργοστάσιο αυτό.

Η παραγωγή του εμβολίου της J&J έχει ανασταλεί εν αναμονή της απόφασης των υγειονομικών αρχών.

Η FDA ανέφερε σήμερα ότι «δεν είναι ακόμη έτοιμη» να δώσει έγκριση για να ξαναρχίσει η παραγωγή και ότι «συνεχίζει να εξετάζει τα προβλήματα» σε συνεργασία με στελέχη της J&J και της Emergent BioSolutions.

Τουλάχιστον 60 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που παρήχθησαν στην ίδια μονάδα περιμένουν ακόμη την έγκιση των αρχών για να εξαχθούν.

Η αμερικανική κυβέρνηση εγγυήθηκε ότι θα δωρίσει αυτά τα εμβόλια σε φτωχές χώρες, κυρίως μέσω του μηχανισμού Covax.

Δείτε επίσης: Johnson & Johnson: Η εταιρεία έχει 21 εκατομμύρια δόσεις αχρησιμοποίητες οι οποίες είναι κοντα στην λήξη τους

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ