ΗΠΑ: Η πανδημία προκάλεσε αύξηση στις απόπειρες αυτοκτονίας εφήβων

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή από τις υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ, αυξήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού οι απόπειρες αυτοκτονίας εφήβων – Οι απόπειρες αφορούσαν κυρίως κορίτσια – Σημειώθηκαν αυξημένες επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) που θεωρείται η κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ αναφέρει:

«Από τις αρχές του Μαΐου του 2020, ο αριθμός των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, για τραυματισμούς, που υπήρχαν υποψίες ότι οφείλονταν σε απόπειρες αυτοκτονίας μεταξύ εφήβων 12 ως 17 ετών, ειδικά μεταξύ των κοριτσιών, άρχισαν να αυξάνονται».

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2020, από τα τέλη του Ιουλίου ως τα τέλη του Αυγούστου, ο αριθμός επισκέψεων των εφήβων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών αυξήθηκε κατά 22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Μέσα στο χειμώνα (από τα τέλη Φεβρουαρίου του 2020 ως και τα τέλη του Μαρτίου του 2021), η αύξηση ήταν ακόμη πιο θεαματική, αγγίζοντας το 39% σε σύγκριση με το 2019.

Συγκεκριμένα, τη χειμερινή περίοδο η αύξηση έφθασε το 50,6% μεταξύ των κοριτσιών και το 3,7% στις τάξεις των αγοριών.

Τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στις απόπειρες αυτοκτονίες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα κορίτσια επηρεάζονται συναισθηματικά περισσότερο από την πανδημία απ’ ό,τι ήταν γνωστό μέχρι εδώ βάσει προηγούμενων ερευνών.

Με βάση το αποτέλεσμα της μελέτης υπάρχει «ανάγκη» να «δοθεί μεγαλύτερη προσοχή σε αυτό το τμήμα του πληθυσμού» και να ληφθούν «περισσότερα προληπτικά μέτρα», σημείωσαν τα CDC.

Επίσης τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών υποστηρίζουν πως:

«Οι νέοι και οι νέες αποτελούν ομάδα υψηλού κινδύνου καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας».

Τα CDC εστίασε κυρίως στην έλλειψη επαφής με εκπαιδευτικούς, συμμαθητές και συμμαθήτριες, καθώς και στην αύξηση της χρήσης ουσιών ή της ανησυχίας που οφείλονται στα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών.

Διευκρινιστικό σχόλιο έκαναν τα CDC λέγοντας πως “Οι αιτίες που οδήγησαν στις απόπειρες αυτοκτονίας πάντως δεν εξετάστηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης”.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ-Covid-19: Περίπου 60 εκατ. δόσεις του εμβολίου της J&J θα πεταχτούν

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ