ΗΠΑ: Σπάνια πάθηση σκότωσε δύο κορίτσια – Η αδελφή τους θεραπεύτηκε πριν καν γεννηθεί

Μια πρωτοποριακή ιατρική επέμβαση έγινε στις ΗΠΑ. Γιατροί κατάφεραν να θεραπεύσουν ένα έμβρυο από μια σπάνια και θανατηφόρα ασθένεια, η οποία είχε σκοτώσει δύο από τα αδέλφια του, εκχύοντας ένα ένζυμο στην κυοφορούσα μητέρα.

Συγκεκριμένα, το βρέφος που γεννήθηκε στην Οτάβα του Καναδά αποτελεί μια μοναδική περίπτωση στον κόσμο της θεραπείας της νόσου Pompe, μιας σπάνιας αλλά και συχνά θανατηφόρας ασθένειας που θέτει εκτός λειτουργίας την καρδιά και τους σκελετικούς μύες.

Αν και τα περισσότερα μωρά με τη νόσο υποβάλλονται σε θεραπεία κατά τους μήνες μετά τη γέννησή τους, η Αΐλα ήταν το πρώτο παιδί στον κόσμο που υποβλήθηκε σε θεραπεία εντός της μήτρας, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων του Ανατολικού Οντάριο (CHEO) στην Οτάβα.

Η μέθοδος αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο και περιελάμβανε έξι προγεννητικές θεραπείες υποκατάστασης ενζύμων στο νοσοκομείο της Οτάβα, ενώ η Αΐλα βρισκόταν στη μήτρα.

«Ήμασταν πολύ τυχεροί που μπορέσαμε να ξεκινήσουμε τη θεραπεία στη μήτρα όταν ήμουν 24 εβδομάδων έγκυος», δήλωσε η μητέρα του μωρού, Σόμπια Κουρέσι και τόνισε ότι «εξαιτίας αυτού, δεν είχε κανένα σύμπτωμα Pompe μέχρι στιγμής».

«Αισθάνομαι μεγάλη αίσθηση ευθύνης κάθε φορά που φροντίζουμε οικογένειες όπως αυτή της Αΐλα», είπε ο γιατρός της οικογένειας Πράνες Χακραμπόρτι.

Πάντως, ενδεικτικό της επιτυχίας της θεραπείας είναι ότι η περίπτωση της Αΐλα δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine προ ημερών.

Η εξέλιξη αυτή βρίσκει θετική ανταπόκριση και από άλλους επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου με τον καθηγητή, Mark Tarnopolsky του Πανεπιστημίου McMaster να χαρακτηρίζει τη θεραπεία ως μια «συναρπαστική εξέλιξη».

Πηγή: ΕΡΤ

Δείτε επίσης: Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι η αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα είναι άλλη μία ταπείνωση για τη Μόσχα